Skrypt wyświetlający liczby nieparzyste i zapisujący oceny semestralne do bazy

0

Witam. Potrzebuję pomocy, ponieważ muszę napisać dwa skrypty. Pierwszy ma wyświetlać nieparzyste liczby od 0 do 30 w kolejności malejącej i właśnie w tym jest problem, bo nie wiem jak to zrobić, tu jest kod i trzeba tylko zmienić żeby było od największej do najmniejszej:

 <?php
for ($i = 0; $i <= 30; $i++) {
	if (( $i % 2 ) != 0)
	echo "$i <br />";
}
?>

A drugi skrypt, za który nie wiem jak się zabrać ma umieścić w tabeli oceny semestralne z 5 przedmiotów i wyświetlić je w postaci dwóch kolumn (tzn. pierwsza kolumna ma być nazwa przedmiotu, a w drugiej ocena). Bardzo proszę o pomoc.

1
for ($i = 0; $i <= 30; $i++) {
    if (( $i % 2 ) != 0)
    echo "$i <br />";
}

Na moje maleć będzie, gdy poleci od 30 do 0, ale co ja tam mogę wiedzieć :)
2. html: <tr> i <td>

0

No właśnie ma maleć, czyli 29,27,25,23,21 itp, a jest że od 0 idzie.

1
for ($i = 0; $i <= 30; $i++)

Dokładnie widzisz gdzie leży pogrzebany pies.

0

A z tym drugim zadaniem mógłby ktoś pomóc bardziej.

0

Ponieważ nie podałeś skąd mają być dane, to skąd mamy wiedzieć jak Ci pomóc?
co do pierwszego to ja bym podszedł inaczej

 
 <?php
for ($i = 29; $i > 0; $i-=2) 
{
    echo "$i <br />";
}
?>
0

To pierwsze już zrobiłem. A w tym drugim dane wpisane mają być na sztywno w programie np( matematyka - 5, polski -3) i to ma się wyświetlać w dwóch kolumnach, zrobione w PHP bez HTML-a.

0

hmm nie mam teraz czasu przetestować jak zachowa się \t jak nie będzie otoczone kodem html-owym...

0

Już sobie poradziłem. Temat do zamknięcia. Dzięki wszystkim za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1