Jak pociąć tekst na zdania i na wyrazy?

0

jak pociąć stringa na zdania a następnie każde zdanie na wyrazy ?

1

Jaka jest definicja zdania?
Jaka jest definicja słowa?
Naturalne jest założenie, że kropka, wykrzyknik, pytajnik kończą zdanie. A co z takim tekstem: Zamiast ??? wpisz swój adres.

0
bogdans napisał(a):

Naturalne jest założenie, że kropka, wykrzyknik, pytajnik kończą zdanie. A co z takim tekstem: Zamiast ??? wpisz swój adres.

Można dodać, że kropka, wykrzyknik itd. musi stać przy słowie (nie ma przed tym znakiem spacji) oraz nowe zdanie zaczynamy z wielkiej litery.

0
String[] zdania = twojString.split("[!.?]")

To jest sposób na dzielenie stringów. Jeśli jest to zadanie z poleceniem to przerób sobie według niego.

0

Tekst muszę podzielić żeby można było go zapisać do Xml. ale muszę każde zdanie posortować po słowie

<tekst>
   <zdanie>
      <slowo>
      <slowo>
       ......
   <zdanie>
  ......

</tekst>

dodanie znacznika <code class="html"> - @furious programming

0

zdania są dzielone "." nie ma będzie adresów maili itp.

0
String[] zdania = tekst.split("[.]");
for(int i=0;i<zdania.length;i++)
{
    String[] wyrazy = zdania[i].split("[ \t]");
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1