Dodanie elementu z jednej listy jednokierunkowej do drugiej

0

Witam, nie miałem dobrego pomysłu na krótką nazwę tematu więc opiszę dokładnie o co chodzi.
Mam strukturę Przedmioty, w której jest przechowywana nazwa przedmiotu oraz ilość pkt za niego:

typedef struct Przedmioty{
    char nazwa_przedmiotu[MAX1];
    int punkty_ects;
    struct Przedmioty *next;
}Przedmioty; 

Drugą strukturą są studenci, gdzie każdy ma imię i nazwisko, oraz ma mieć przypisane jakieś przedmioty (dodanie przedmiotu studentowi jest jedną z opcji programu)

 typedef struct Studenci{ 
    char imie[MAX1];
    char nazwisko[MAX1];
    Przedmioty przedmiot[MAX2];
    struct Studenci *next2;
}Studenci;

Mam problem z powiązaniem tego, czy ta struktura powyżej jest poprawna, czy lepiej będzie zrobić zwykłą dwuwymiarową tablicę charów? I co ma dostawać funkcja przypisująca studentowi przedmiot? Jakby ktoś mógł mnie naprowadzić to byłbym wdzięczny, bo brak mi pomysłu.

0

Struktury powinny się nazywać Przedmiot i Student, a tablica Przedmiot przedmioty[MAX2]

dargenn napisał(a):

I co ma dostawać funkcja przypisująca studentowi przedmiot?
Studenta i przedmiot, a co może dostać? Studenta pewnie jako wskaźnik, bo chcesz zmienić jego stan (dodać coś do tablicy przedmioty).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1