Wykorzystanie zmiennej z ajax.

0

Co zrobić kiedy chcemy zmienną php z ajax, wykorzystać w dokumencie który wywoływał ajax? W zasadzie mam taki problem że ajax wykonuje się po władowaniu całego dokumentu ; /, i nie wiem co tutaj zrobić.

0

Przekaż GETem na przykład?

0

yyy jasniej prosze wasc... bo jesli to ta sama zmienna to ona w tym ajax jest, a jesli cos sie z nia stalo to zawsze mozna ja zwrocic callbackiem, ale tutaj tylko bladze w ciemnosci

0

Więc mówię jaśniej napisałem coś takiego:




var sze = window.innerWidth;


 $.ajax(
				  {	 
				 
						
				      url: "ajax.php?sze="+sze, 	
				      success: function(data)
				      {
				      $(".bac").after(data);
				      }
				      
				      });



echo $screen_width;

w ajaxie np.

$screen_width = $_GET['sze'];

W tym samym dokumencie znajduję się u mnie oczywiście klasa .bac
Chciałbym jak widać zresztą na powyższym kodzie, wykorzystać zmienną 'sze' (czyli szerokość strony) ponizej, jednak on ją widzi tylko w dokumencie ajaxowym. Gdy próbuje wywołać echem tą zmienna niżej jak na przykładzie, nic nie się nie pokazuje.

0

chyba jednak musisz przeorwac jakis podrecznik o dzialaniu JS i ajax, bo sze jest caly czas dostepne w tym dokumencie i zamiast $(".bac").after(data); uzyj $(".bac").after(sze);, no chyba ze zmienna sie zmienia to wtedy wyrzuc jak w php zrobisz echo $screen_width; to w data, bedzie to co wyrzuci echo

PS..bac to nie klasa a element posiadajacy klase css o nazwie bac

0

Właśnie o to chodzi że cały trik polega na tym ze ja chcę sobie zmienną sze jako zmienną PHP, bo tam mam kod dalej. Ponieważ PHP nie potrafi odczytać szerokości strony chciałem to zrobić w javascript i przekazać tą zmienną dalej do PHP.

0

Ale zdajesz sobie sprawę, że PHP jest wykonywane po stronie serwera, a JS - klienta, tak?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1