Pobieranie danych od użytkownika - dlaczego Eclipse zwraca null?

0

Na początku wypada się przywitać w nowym miejscu, tak więc witam wszystkich bardzo serdecznie :)
Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad zaczęciem programowania i miałem dylemat między C# a javą - wygrała java.
I teraz próbuję przepisać w niej prosty programik/grę w Ruletkę który napisałem w c#.
I wszystko było by okej gdyby nie problem z pobieraniem danych od użytkownika (budżet, czerwone/białe i tak dalej), mianowicie chodzi o to że jak zdążyłem wyczytać to użycie

System.console().readLine();

zwraca w Eclipse null-a bez możliwości przekazania danych. Jak na to zaradzić ? Nie ukrywam że jestem lekko zmieszany bo do tej pory pisałem proste rzeczy w C++ i C# i nie było problemu a tu taka niespodzianka w Javie na start.
Przepraszam jeżeli było to już gdzieś wyjaśnione ale nie mogłem znaleźć.
Na koniec jeszcze raz witam i pozdrawiam :)

dodanie znacznika <code class="java"> - @furious programming

1

Eclipse tworzy własną konsolę, w konsekwencji wywołanie

System.console();

które powinno zwrócic konsolę systemową zwraca null. Nie uruchamiaj programu w Eclipse (w żadnym IDE?) lub użyj klasy Scanner do czytania z klawiatury.

0

Hmm no z tym Scanner-em działa ale i tak wydaje się to jakieś takie niewygodne... zapewne to kwestia przyzwyczajenia ale na razie VisualStudio wydaje mi się daleko z przodu.
Tak czy siak dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1