Wątek przeniesiony 2014-11-28 15:01 z C# i .NET przez ŁF.

Timer mierzący czas z dokładnością do milisekundy

0

Witam
Potrzebuję dokładnego timera w .Net. Timer chciałbym żeby był darmowy oraz miał dokładność do ms.
Pozdrawiam i czekam na propozycje

2

https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&es_th=1&ie=UTF-8#q=timer%20.net

pierwszy wynik

http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/cc164015.aspx

wystarczy poszukac

(jezeli patrzyles to sprecyzuj DOKLADNIE co chcesz i dlaczego tamte nie)

0

Potrzebuję to do wykonania zdarzenia o dokładnej godzinie i ms. Program będzie uruchomiony(desktop) i np o 1520:11 ma wykonać komendę

1

Jaki jest powód tego że chcesz uruchamiać "cuś" z dokładnością aż do milisekund? Pytam z ciekawości. Nie lepiej uruchomić to "cuś" za pomocą "Windows Task Scheduler"?

2
DibbyDum napisał(a):

Jaki jest powód tego że chcesz uruchamiać "cuś" z dokładnością aż do milisekund? Pytam z ciekawości.

Przyłączam się do pytania, też z ciekawości, i dodatkowo zadam swoje - jak chcesz zapewnić dokładność czasu systemowego w wymiarze tej jednej milisekundy?

0

To cuś musi zrobić parę akcji na pewnej stronce gdzie potrzebne mi WebRequest WebResponse i HtmlAgilityPack ":)
Up ^^ właśnie to też mnie zastanawia :/

1

Jeśli potrzebujesz dokładności co do ms to raczej szukasz nie tego co trzeba.
Co to za procesy? Webowe? Batchowe?

2
Ramzesso napisał(a):

To cuś musi zrobić parę akcji na pewnej stronce gdzie potrzebne mi WebRequest WebResponse i HtmlAgilityPack ":)
Up ^^ właśnie to też mnie zastanawia :/

Dziwne to, bo się tu spuszczasz nad milisekundami a tymczasem opóźnienie w wysyłaniu requesta http położy ci cały plan. Zawsze musisz założyć, że w sieci mogą wystąpić opóźnienia/problemy z komunikacją. No chyba, że dopuszczalne jest gdy nie wykona się raz na jakiś czas ( na czas ;) ).

0

Co do mniej więcej ms 100 lub 50 sek dokładności. Proces webowy Post/Get. Wiem jakie są opóźnienia mniej więcej chyba idzie temu zaradzić :)

1

Jak wyżej napisano - jeśli robisz get/post to opóźnienia powodują że musisz racze synchronizować zakończenie jednego "zadania" z rozpoczęciem innego. O ile to jest dopuszczalne.

get/post może trwać milisekundę a może i 10s - i to niekoniecznie przez serwer.

0

W teorii to wyliczam czas od wysłania posta do responsa i doliczam do następnej akcji. Zakładam że nie są większe niż 100 ms opóźnienia klient/server

2
Ramzesso napisał(a):

W teorii to wyliczam czas od wysłania posta do responsa i doliczam do następnej akcji. Zakładam że nie są większe niż 100 ms opóźnienia klient/server

Można tak założyć - ale to jest tylko założenie. Niekoniecznie będzie się sprawdzać w 100% przypadków.

0

Tak to wiem nagle może braknąć internetu i też nie zadziała. 100% pewności nigdy nie ma ale jakieś założenia muszą być w takich przypadkach

0
Ramzesso napisał(a):

Tak to wiem nagle może braknąć internetu i też nie zadziała. 100% pewności nigdy nie ma ale jakieś założenia muszą być w takich przypadkach

Raczej kontrola błędów. Musisz w procesie który implementujesz obsłużyć sytuacje w których "nie trafiasz" czasowo.
Trzeba to wykryć i np. powtórnie powtórzyć zadanie za jakiś czas.
To coś w rodzaju robaka (spider)?

0

Nie słyszałem o spiderze. Możesz wyjaśnić ?

0

Coś w tym rodzaju :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1