Wrzucanie podzielonego napisu do tablicy

0

Witam. Właśnie zaczynam się uczyć C i nie mogę się pozbyć nawyków po programowaniu w AutoIT. Mam taki kod (oczywiście to nie cały):

char txt[100];
char *wyraz;
char tablica[20];	
int t = 0;
fgets(txt, 255, stdin);
wyraz = strtok(txt, " ");

while(wyraz!=NULL)
	{
	printf("%s\n", wyraz);
	tablica[t] = wyraz;
	wyraz = strtok(NULL, " ");
	++t;
	} 

Dzielenie łańcucha na poszczególne wyrazy przebiega prawidłowo, jednak chcę, aby każdy wyraz był jakąś zmienną. Od razu pomyślałem o tablicy. Przy łańcuchu "Ala ma kota" tablica miałaby wyglądać tak tablica[0]="Ala"; tablica[1]="ma" itd. No i tu mam problem, bo w AutoIT to by przeszło :D Jakbyście podrzucili jakiś pomysł jak to zrobić to byłbym wdzięczny.

0

Tablica wskaźników:

char* tab[10]

Przy okazji: tab masz 100-znakowy, a fgets dostaje 255. Prosisz się o problem.

0

mając char* tab po wprowadzaniu danych mam błąd core dumped. a fgets dostał 255 "tak sobie", a i tak nie będzie większy niż ~50, ale dzięki za uwagę.

0

Masz mieć char* tab[10] (czy ile tam wyrazów się spodziewasz).

0

no wiem, wiem. napisałem w skrócie. Błąd core dumped.

/edit:
dobra zaczęło działać :D w sumie to nie wiem dlaczego, ale mniejsza. Dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1