Czy możliwe jest odwołanie się do dwóch modeli w widoku?

0

Witam, chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość odwołania się do dwóch modeli w jednym widoku? Czy po prostu każdy model musi odzwierciedlać swój widok? Pozdrawiam

1

Jeśli potrzebujesz użyć dwóch modeli to najlepszym wyjściem będzie stworzenie ViewModelu, który je zamknie w jednej klasie, którą użyjesz jako model w widoku.

0

To zależy o czym mowa.
Np widok z wykresami zwykle pokazuje zawartość kilku modeli (by móc porównywać krzywe).
Ale np edytor testowy, który pokazuje zawartość dokumentu tekstowego, może operować tylko na jednym dokumencie jednocześnie.

Tak poza tym:

eZ napisał(a):

Czy po prostu każdy model musi odzwierciedlać swój widok? Pozdrawiam

to chyba miało być na odwrót :P

0

ok to może na wstępie powiem, że dopiero co zgłębiam MVC i się uczę. Więc chciałbym zrealizować na jednym widoku:

  • dynamiczna tabele z godzinami
  • no i formularz danych
    po wyborze godziny i wypełnieniu formularza wszytko zostanie zapisane do bazy. Nie wiem czy to jest dobre podejście na jednym widoku mieć dwa modele. ;/
1

robisz sobie OperativeHoursModel (nazwa dowolna) i w nim umieszczasz Liste dostepnych wariantow czasowych (czyt. slotow) i drugi element to obiekt o nazwie np. Form, ktory jest klasa zawierajaca wszystkie potrzebne ci dane. do glownego modelu dodaj jeszcze ChosenTimeSlot gdzie bedziesz zapisywal wybrana godzine i ten model odbierz w kontrolerze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1