Wątek przeniesiony 2014-08-19 21:49 z C# i .NET przez somekind.

BackgroungWorker - CancelAsync - pomocy !!!

0

w FormClosing()
próba użycia CancelAsync()
powoduje wyświetlenie komunikatu na załączonym obrazku

Visual Studio powinien być bardziej inteligentny i pokazać co mam zrobić
na jakimś konkretnym przykładzie choćby tylko jednym, prostym
a nie tylko mi pisze jakie głupoty...

proszę pomocy !

0

Dokumentacja to podstawa. MSDN bardzo dobrze opisuje taką sytuację, oprócz korzystania z InteliSense warto również przeczytać dokumentację klasy i metod.
http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.componentmodel.backgroundworker.cancelasync(v=vs.110).aspx

Już w nagłówku jest opisane, że metoda wyrzuca wyjątek klasy InvalidOperationException, gdy property WorkerSupportsCancellation jest false. Wystarczy na początku (w konstruktorze, w designerze) ustawić je na true.

Dodatkowo warto obsłużyć zdarzenie RunWorkerCompleted i odczytać z parametrów powód zakończenia pracy Workera.

0

bardzo dziękuję za wyczerpującą podpowiedź !
tak ładnie jakby mi powiedział
a nie tylko mnie lecz Każdemu programiście sam Visual Studio

to by dopiero była BOMBA !!!

a tak a'propos
jakby Kto im ( Microsoftowi ) to podpowiedział... bo może niezbyt wiedzą coby tu jeszcze nam pomóc...

i jak kolory się wybiera to mogłoby być z lewej każdej nazwy podgląd 10x10
bo nie wszyscy znają każdy odcień koloru czy może kolor z tych 255ciu dostępnych..

raz jeszcze
wielkie dzięki
Nizio

0
Nizio napisał(a):

bardzo dziękuję za wyczerpującą podpowiedź !
tak ładnie jakby mi powiedział
a nie tylko mnie lecz Każdemu programiście sam Visual Studio

to by dopiero była BOMBA !!!

Przecież komunikat błędu jasno mówił, co należy zrobić, aby błąd nie występował. Umiesz czytać? Jeśli tak, i po przeczytaniu nie wiedziałeś co zrobić, to sorry, ale programowanie to nie jest zajęcie dla Ciebie.

a tak a'propos

"a propos" czego? Używając tego zwrotu należy podać temat wypowiedzi, inaczej jest on bez sensu.

jakby Kto im ( Microsoftowi ) to podpowiedział... bo może niezbyt wiedzą coby tu jeszcze nam pomóc...

Nie każdemu można pomóc.

i jak kolory się wybiera to mogłoby być z lewej każdej nazwy podgląd 10x10
bo nie wszyscy znają każdy odcień koloru czy może kolor z tych 255ciu dostępnych..

Gdzie te kolory chcesz wybierać?

0

jak się zadaje butto.backcolor=Color. to wówczas wyskakuje
comboBox z nazwami jedynie kolorów

pardon

ja nie znam z nazwy wsiech kolorów...

łatwiej byłoby mi dobrać gdybym widział 10x10 obok każdej nazwy
najlepiej z lewej strony napisów

jak ten kolor wygląda

w VS-2013 desktop nie mam
ale gdzieś to przecież już widziałem
może w VS-2013 ???

a może w innych ASP modułach Visual Studio

ja już kręćka dostaję ponieważ różne programy mam w różnych wersjach VS
i niezbyt pamiętam co gdzie widziałem

generalnie
odnosiłem się również do mojego spostrzeżenia w trakcie pisania postu-zapytania
w pewnym momencie przypominając sobie co nieco

właśnie wobec nowego wątku jaki musiałbym rozwinąć...

jednakże samodyscyplina nakazywała mi
pozostać jedynie na tej krótkiej uwadze...

to tak a'propos

pozdrofka dla Wsiech...

Nizio

1

W sensie, że takie coś byś chciał?
94D7eyi.png

1

I pewnie jeszcze żeby ładnie podkreślało i żeby można było zrobić podgląd. :D

Color.png

0

ale po co takie coś
przecież grafiki interfejsu się nie projektuje w IDE "pisząc prostokąty" a już na pewno nie korzystając ze zdefiniowanej palety kilkudziesięciu kolorów

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1