Wątek przeniesiony 2014-06-25 13:11 z C/C++ przez ŁF.

Konwersja na system rzymski

0

Witam
Mam pytanie dotyczące programu do napisania w języku C. Ma on za zadanie implementować filtr do zastępowania liczb zapisanych cyframi dziesiętnego systemu pozycyjnego w tekście wejściowym liczbami w zapisie rzymskim w tekście wyjściowym.

Dodatkowymi wytycznymi są: przy obsługiwaniu plików i wykorzystaniu innych usług systemowych należy użyć funkcji jądra uniksopodobnego systemu operacyjnego - nie funkcji ze standardowej biblioteki C.

Przy implementacji operacji na plikach należy unikać uproszczeń typu jednorazowy odczyt całego pliku do bufora lub czytanie po jednym bajcie.

Proszę o pomoc bo zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać...może ktoś ma jakiś pomysł, szkielet programu?

Z góry dziękuję

0
rejcik napisał(a):

Przy implementacji operacji na plikach należy unikać uproszczeń typu jednorazowy odczyt całego pliku do bufora lub czytanie po jednym bajcie.

Ja myślałem, że życie należy sobie upraszczać, a nie komplikować. Bez sensu ten zakaz.

1
-------------------- napisał(a):
rejcik napisał(a):

Przy implementacji operacji na plikach należy unikać uproszczeń typu jednorazowy odczyt całego pliku do bufora lub czytanie po jednym bajcie.

Ja myślałem, że życie należy sobie upraszczać, a nie komplikować. Bez sensu ten zakaz.

Bez sensu to są ludzie którzy zakładają że łykną cały plik do pamięci a potem się okazuje że dla większej ilości danych ich programy umierają (patrz: łykanie kilkuset megabajtów XMLa DOMem...) albo lecą znak po znaku i dla większej ilości danych okazuje się ze ich programy działałyby dłużej niż istnieje wszechświat. To jest kalectwo jak ktoś nie potrafi używać strumieni...

@rejcik a gdzie dokładnie widzisz problem? Bo przecież treść zadania jest jasna.

0

@Shalom Jest jasna jednak mam problem z pomysłem na program, nie wiem jak zacząć.

0

Wypisz sobie w edytorze wszystkie czasowniki jakich bys uzyl do opisu programu, a potem pozamieniaj na funkcje...

1

Proponuje od
int main(){
Moja cierpliwość się kończy a temat wygląda na prośbę o gotowca i może zginąć w koszu w tego powodu. Napisz konkretnie gdzie jest problem.
Masz obsługiwać pliki systemowym api?
http://linux.die.net/man/2/open
http://linux.die.net/man/2/close
http://linux.die.net/man/2/lseek
http://linux.die.net/man/2/read
http://linux.die.net/man/2/write
Reszta to sam algorytm konwersji. Gotowce masz nawet na 4programmers.
Rzymskie na dziesiętne

0

@Shalom Nie uważałem na zajęciach z programowania systemowego stąd w ogóle nie jestem zaznajomiony ze składnią. Dziękuję za podesłane linki i pomoc, siądę do tego i jakoś sobie poradzę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1