Wątek zablokowany 2014-06-12 09:12 przez dzek69.

Wątek przeniesiony 2014-06-12 09:13 z Kapownik przez dzek69.

Przekazywanie zakresu tablicy za pomocą wskaźników

0

Witajcie
zadanie z książki szkoła programowania wydanie VI
http://wklej.org/id/1386758/
tu jest moja funkcja do prób które ni jak wychodzą za dużo pytań za mało odp żeby napisać taką funkcję przy moich umiejętnościach
http://wklej.org/id/1387792/
Autor książki mógł by się bardziej rozpisać momentami, a nie na jedną kartkę a czasami stronę
że człowiek później nie łapie o co chodzi
z góry sorki za kłopot jak o proste rzeczy się pytam
pozdrawiam.

0

dalsze jakieś instrukcje ? np. pt++ do ustawienia na 1 element za tablicą

No a co ta Twoja funkcja miałaby robić? Jej nazwa nic nie mówi.

co zwracamy i jaki typ :/

Pytanie to samo, co wyżej. Jeżeli ma tylko wyświetlać zawartość tablicy, nie powinna zwracać nic (void).

0

nie wiem całkiem jak się do tego zabrać do tego zadania , w tej funkcji na boku ciężko trochę opisać
w komentarzach o co mi się rozchodzi kiepski pomysł to był.
To wyświetlanie było tylko info jakby się udało zwrócić wskaźnik z funkcji do maina. A w mainie później podejrzeć przekazany adres
dlatego takie zamieszanie jest bo na samym początku gine : /
jak funkcja ma zwrócić do maina wskaźnik elementu znajdującego się za ostatnim wypełnionym elementem
i jak main ma odebrać ten wskaźnik od funkcji
mam nadzieje że, teraz nie zagmatwałem : (
pozdrawiam

0

@Perino, dobra rada, zanim naciśniesz <Wyślij> zrób kilka wdechów i wydechów, po czym kilka razy przeczytaj to co napisałeś, bo to brzmi jak majaczenia chorego.

double *fill_array(double *ar,int limit)
  {
   for(;limit>0;--limit) *(ar++)=...;
   return ar;
  }

int main()
  {
   double tb[10];
   double *tbend=fill_array(tb,10);
   for(double *i=tb;i<tbend;++i) cout<<*i<<' ';
   return 0;
  }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1