Rozwiązywanie zadań ze SPOJA

0

Witam,
obecnie przerabiam Symfonię C++ Standard, ale gdy patrzę na zadania ze SPOJA to prawie nic nie umiem tam rozwiązać oprócz bardzo trywialnych zadań. I nie wiem czy uczyć się jeszcze algorytmów z jakiejś książki czy jak to zrobić ?

0

SPOJ to w 99% algorytmika.

0

ale gdy patrzę na zadania ze SPOJA to prawie nic nie umiem tam rozwiązać oprócz bardzo trywialnych zadań

To znaczy, że jeszcze dużo przed Tobą :]

Tak jak wspomniał poprzednik - zadania w tego typu serwisach, jak SPOJ czy Project Euler to w sumie sama algorytmika, plus oczywiście znajomość "jakiegoś" języka programowania, w stopniu co najmniej mocno podstawowym (żeby zrobić więcej, niż pięć najprostszych zadań);

Dużo zadań potrafiłbyś rozwiązać już teraz, gdybyś się tylko skupił i na spokojnie napisał kod; Ewentualnie nie zmieścisz się w czasie, przy dobrym wyniku.

0

O jaki kod chodzi bo nie bardzo rozumiem ?

Skoro są to zadania z algorytmiki to przerabiać książkę do algorytmów czy raczej wybrać inną drogę ?

Czy zadania na main.edu.pl to również spora przewaga algorytmiki ?

2

O jaki kod chodzi bo nie bardzo rozumiem ?

A jak te zadania chcesz rozwiązywać? Na kartce i rozwiązanie wysyłać e-mailem? Musisz napisać kod, który później sprawdzi walidator na ich serwerach;

Możesz sobie czytać o algorytmach ile chcesz, ale każdy z nich i tak będziesz musiał zapisać w postaci kodu, więc nie wiem czego nie rozumiesz; W każdym razie w większości tego typu serwisów, zadania są z algorytmiki; Do ich rozwiązywania potrzebujesz znajomości jakiegoś języka programowania, żeby im podesłać rozwiązanie.

0

Przecież na spoju niektóre zadania są naprawdę łatwe dla początkujących, jakieś dodawanie zmiennych itp.
http://pl.spoj.com/problems/latwe/sort=-6
Można zacząć od tych na górze powyższej listy.

0

Algorytmy są ważniejsze, język to tylko narzędzie.

0

Możesz sobie czytać o algorytmach ile chcesz, ale każdy z nich i tak będziesz musiał zapisać w postaci kodu

To czyli nie warto przerabiać książki o algorytmach ? Tylko od razu próbować zapisać to w kodzie ?

2

Warto. Być może na logikę wymyślisz jakiś naiwny algorytm sortowania, ale znacznie lepiej jest jednak poczytać o wszystkich i dowiedzieć się kiedy jaki algorytm jest optymalny i później dopasować odpowiedni do problemu.
Zwykłe sortowanie a nie można powiedzieć, że dana metoda jest bezwzględnie najlepsza do wszystkiego. Podobnie z masą innych - oczywiście można sobie do tego dochodzić samemu, sam wymyśliłem nawet kilka algorytmów zanim o nich się dowiedziałem, ale z reguły własne rozwiązanie jest mało optymalne. Jak chcesz wyważać otwarte drzwi i wymyślać algorytmy których ludzie używają to twoja sprawa, ale IMO jest to strata czasu.

0

A jaką książkę polecacie do algorytmów ?

0

Cormena

0

Nie widze powodu, dla ktorego by nie mogla. Co wiecej, jesli jestes poczatkujacym to nawet bardzo wskazane. Duzo formalizmow jest w tej ksiazce.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1