Zmiana nazwy jeśli id=x

0

Siemka.

Mam pytanie jak zrobić aby wyświetlona wartość była npŁ Dostępny, niedostępny.

Dokładnie chodzi o to:
pobieram wartość z bazy MySQL

$zapytanie = "SELECT * FROM tabela WHERE id= '$_GET[id]'";
$wynik = mysql_query($zapytanie); while
($row = mysql_fetch_array($wynik)) 
{echo "" . $row["id"];} 

wartość ma id=0 albo id=1
jak zrobić aby wyświetliło się Niedostępny jest wartość ma id=0 albo dostępny jest wartość ma id=1 ( zamiast wyświetlania id, dostępny albo nie dostępny )

0

A teraz w miejsce id wstaw
1' or '1'='1
I znacz co się stanie...

0
Shalom napisał(a):

A teraz w miejsce id wstaw
1' or '1'='1
I znacz co się stanie...

....

 
while($row = mysql_fetch_assoc($wynik))
{
     if($row['id'] = '1')
     {
        echo('Dostępny');
     }
     else
     {
        echo('Niedostępny');
     }
}
 ?>

Niezależnie od id jest ciągle dostępny

0

Cofam wszystko. Jak tu wymagać żeby ktoś rozumiał co to sql injection kiedy ten ktoś nie wie nawet jaki jest operator porównania w języku w którym pisze...

2

@ShadoL: Zdecydowanie NIE POWINIENEŚ robić cokolwiek z bazami danych, skoro nie widzisz różnicy pomiędzy $id = 1, a $id == 1 (a prawdziwa czarna magia to pewnie różnica między $id == 1, a $id === 1).

I nie jestem złośliwy.

Po prostu dobrze Ci radzę, bo nie bierzesz się za budowę samolotu, jeżeli nie wiesz w którą stronę się śrubki przykręca..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1