Operacje na bazie, aktualizujące wartości rekordów

0

Witam.
Do tej pory udało mi się pobrać cały rekord i wyświetlić poszczególne pola, ale chciałbym pobrać dane pole, dodać do niego wartość i znowu wstawić do pola. Całe rekordy pobieram do zmiennej string. Czy ma ktoś jakiś pomysł?

poprawienie tytułu i tagów wątku - furious programming

0

Zainteresuj się sql-owym poleceniem update.

0

Chodzi mi o to, że do zmiennej string pobieram cały rekord, a potem chce jedno pole pobrać do zmiennej int, po czym dodaj do tej zmiennej jakąś wartość i sql-owym poleceniem update do bazy

0

NO to tak własnie zrób. W czym problem

0

Że nie wiem jak pobrać pole do zmiennej int

0

Pobierasz metodą getInt() bądź String zamieniasz na int.

String zmiennazbazy;
int zmienna = Integer.patseInt(zmiennabazy);
0
String query1 = "UPDATE users SET exp='" + zmienna "'" ;

jak wpisuję to, to mi wyświetla expected " ; "

dodanie znacznika <code class="java"> - furious programming

0
Magisterro napisał(a):

String query1 = "UPDATE users SET exp='" + zmienna "'" ; jak wpisuję to, to mi wyświetla expected " ; "

Za dużo tam apostrofów/cudzysłowów wrzuciłeś. Możesz spróbować coś takiego (dobre do wykorzystania w pętlach):

String query1 = "UPDATE users SET exp = ?;";

PreparedStatement updateQuery = conn.prepareStatement(query1);
updateQuery.setInt(1, zmienna);
updateQuery.executeQuery();

dodanie znacznika <code class="java"> - furious programming

0

Osiej, jak zrobiłem tak jak napisałeś to mi wyrzuciło błąd variable zmienna

0
int zmienna = Integer.parseInt(daneZBazy);
                zmienna = zmienna - 12;

a zmienna jest zainicjowana

0

Przeczytaj jakąś książkę o podstawach Javy. W jakim miejscu zadeklarowana jest zmienna zmienna, a w jakim chcesz z niej korzystać?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1