Jak się robi aplikację bazodanową? Uporządkujmy zagadnienie w punktach.

0

Drodzy Panowie (a może i Panie),

podpowiedzcie proszę, jak można by w punktach streścić etapy powstawania aplikacji bazodanowej?

To, co na razie potrafię zrobić, to:

  1. stworzyć bazę danych, tabele, określić relacje między nimi
  2. metodą drag-and-drop utworzyć interfejs użytkownika

i dalej wiem tylko że:

  1. trzeba połączyć bazę z interfejsem, ponoć są od tego kreatory - ale jakich użyć i co nimi trzeba zrobić?
  2. no i kreatory same sprawy nie załatwią, coś trzeba w kodzie podopisywać? (wg filmów na YouTubie, w których się już gubię, coś z SqlConnection?)

A może ktoś z Panów/Pań zna link do jakiegoś step-by-step tutoriala, który można by przyjąć za wzór?
(bo jak wiadomo, najlepiej jest się uczyć metodą biblijną, czyli na przykładach)

Pozdrawiam i bardzo proszę o choćby hasłowe wskazówki.

1

To zależy od technologii, w której chcesz wykonać daną aplikację. Ma to być desktop czy web? WinForms, WPF, WebForms, MVC czy jeszcze coś innego? Potrzebujesz jakiejś warstwy pośredniej (usług sieciowych), czy nie?

1

Jak tak lubisz youtube http://youtube.com/?gl=PL&hl=pl#/watch?v=OJfYSZzZOP8
Po 5 częściach powinieneś mieć blade pojęcie.
Osobiście polecałbym Linq to Sql.

0
hansonq napisał(a):

Jak tak lubisz youtube http://youtube.com/?gl=PL&hl=pl#/watch?v=OJfYSZzZOP8
Po 5 częściach powinieneś mieć blade pojęcie.
Osobiście polecałbym Linq to Sql.

Niestety trochę mnie nie było, a już wystarczyło, żeby link na YouTube prowadził w kosmos :(
Dzięki w każdym razie za chęć pomocy, poszukam czegoś o Linq to SQL.

0
somekind napisał(a):

To zależy od technologii, w której chcesz wykonać daną aplikację. Ma to być desktop czy web? WinForms, WPF, WebForms, MVC czy jeszcze coś innego? Potrzebujesz jakiejś warstwy pośredniej (usług sieciowych), czy nie?

Aplikacja desktopowa, WinForms + baza SQL.
Dzięki za słowa - klucze.
Poszukam czegoś na temat MVC, pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1