Zamknięcie okna konsoli po przetworzeniu poleceń w pliku bat.

0

Do uruchamiania pewnego programu przygotowałem plik bat

@echo off
call C:\UTIL\TotalCmd\DelGarminCache.bat
"C:\Program Files\Garmin\BaseCamp\BaseCamp.exe"

Działa to prawidłowo ale denerwuje mnie, że po uruchomieniu programu BaseCamp.exe, okno konsoli pozostaje otwarte. Zamyka się dopiero po zamknięciu programu BaseCamp.exe.
Jak automatycznie zamknąć okno konsoli po wykonaniu ostatniego polecenia w pliku bat?

dodanie znacznika <code=winbatch - furious programming

1
start /?
0

spróbuj dodać na końcu ampersand & (nie mam tu windowsowej maszyny więc nie sprawdzę).

@echo off
call C:\UTIL\TotalCmd\DelGarminCache.bat
"C:\Program Files\Garmin\BaseCamp\BaseCamp.exe" &
0
MarekR22 napisał(a):

spróbuj dodać na końcu ampersand &

Nie sprawdziło się.

kAzek napisał(a):
start /?

Od tego zacząłem...

Konkretnie co masz na myśli?

Próbowałem

@echo off
call C:\UTIL\TotalCmd\DelGarminCache.bat
start /B "C:\Program Files\Garmin\BaseCamp\BaseCamp.exe"

ale wtedy BaseCamp nie uruchamia się (pozostaje okno konsoli z promptem).

A może to masz na myśli

Przy wykonywaniu 32-bitowych aplikacji GUI, program CMD.EXE
nie czeka, aż aplikacja zakończy działanie, przed powrotem do
wiersza polecenia. To nowe zachowanie nie występuje jednak, jeśli
aplikacja została wywołana ze skryptu poleceń.

2

A bo masz cudzysłów i "myśli" że to tytuł użyj: start /B "" "C:\Program Files\Garmin\BaseCamp\BaseCamp.exe"

0

Co wy kombinujecie? Po prostu "start costam.exe"
Odpal sobie cmd i wpisz: "start notepad.exe", nic nie czeka

0

@krwq sprawdź a później pisz. Aby uruchomić program z folderu z dwuczłonową nazwą np. "Program Files" poleceniem start to nazwa musi być w cudzysłowie (oczywiście nie mówię o skracaniu nazwy do Progra~1 tylko zachowaj normalną nazwę). Jak użyjesz start /B "C:\Program Files\Garmin\BaseCamp\BaseCamp.exe" (parametr \B nie jest konieczny) to jak napisałem wyżej "myśli" że to parametr title dlatego podaję też pusty parametr title czyli "" a dopiero nazwę wraz ze ścieżką programu i działa. Dlatego musi być jak napisałem wyżej start /B "" "C:\Program Files\Garmin\BaseCamp\BaseCamp.exe".

0

@kAzek
Dzięki. Nie wymyśliłem takiej interpretacji...
Parametr /B zostawię, żeby nie otwierało się nowe okno konsoli.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1