Zmiana skrótów klawiszowych w IDE Delphi

0

Witam.

Mam problem w delphi ponieważ nie działa mi skrót Ctrl+C, Ctrl+V. Gdzie mogę zmienić ustawienia tych skrótów. Dodam że dodałem sobie polskie znaki "NoCtrlAltKeys" w regedit. Mam ustawione Teraz na Shift + del, Ctrl + Ins a chcę mieć standardowo.

Pozdrawiam

0

A która wersja delphi możecie dowiedzieć siu u wróżki Agaty pod telefonem 0-800-....

0

@frode - dodanie tej wartości do rejestru w żaden sposób nie upośledza funkcjonalności edytora kodu, wręcz przeciwnie; Delphi7 i nie umożliwia żadnej funkcji mapowania klawiatury po swojemu; Można sobie doinstalować dodatek, za pomocą którego będzie możliwe mapowanie klawiszy, np. paczkę GExperts;

Jest to dość dobrze opisane w tym wątku - wystarczyło chwilę poszukać, a nie od razu zabierać się za postowanie na forum.

0

Przepraszam. Mam zainstalowaną Delphi 7. Ale jakoś rok temu programowałem w Delphi i miałem normalnie, więc raczej to wina moja że gdzieś jakimś skrótem zmieniłem to.

0

Jeżeli masz pewność, że jakikolwiek tekst znajduje się w schowku i pomimo tego nie możesz go wkleić do edytora to znaczu, że IDE padło; Sam tego żadnym skrótem na pewno nie zepsułeś; Więc jeśli podsawowe funkcje środowiska nie działają prawidłowo, to przejnstaluj środowisko;

Jak jeszcze pisałem pod Delphi7 to też miałem czasem problemy - IDE wariowało przy najprostszych funkcjach i jedyne co pomagało to reinstall.

0

Mogę go wkleić ale innym skrótem klawiszowym tak jak napisałem na górze. Po prostu mam zamienione skróty klawiszowe. W wordzie jest taka możliwość więc szukałem w delphi, ale niestety nie znalazłem.

0

Oj tam Tools -> Editor Options zakładka General, zmień Editor SpeedSetting na Default keymapping

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1