Jak działa funkcja SetConsoleCursorPosition?

0

Jak działa ta funkcja?? SetConsoleCursorPosition

przyjmuje 2 parametry, drugi to struktura COORD z współrzędnymi X i Y, a pierwszy to co to jest??

pytam bo nie ma nie gdzie po polsku

i jak mam taką funkcje

void gotoxy(int x, int y)
{
  COORD c;

  c.X = x - 1;
  c.Y = y - 1;
  SetConsoleCursorPosition(GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), c);
}

co to za funkcja w tym pierwszym parametrze

dodanie znacznika <code class="cpp"> - fp

0

a ty umiesz czytać ze zrozumieniem??

napisałem że pytam bo nie znalazłem po polsku

poza tym widzę to pierwszy raz więc nawet nie wiem gdzie zacząć naukę tego

1

Nie no degeneracja kompletna! Jak trzeba pomyśleć to łyknij najpierw środki znieczulające. http://bit.ly/1942Aay

0

a gdzie jest polski opis SetConsoleCursorPosition?

0

no napisałem że nie znalazłem, dałeś mi odnośnik tylko do tego co juz widziałem, a na temat SetConsoleCursorPosition juz nic nie moge znaleźć

0

Ale właściwie ktorego słowa nie rozumiesz z http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/ms686025(v=vs.85).aspx ? Napisz, pomożemy.

0

jak wrzucam w gogle translator to wychodzi bełkot, więc nic nie rozumiem.

0

będę się uczył na pamięć, bo widzę ze nikt mi nie pomoże.

0

Rozumiem że się spodziewałeś iż specjalnie dla ciebie wszyscy rzucą się szukać w google i tłumaczyć opis każdej funkcji którą sobie zażyczysz?

0

jak działa funkcja SetConsoleCursorPosition?? To nie jest pytanie z języka angielskiego

poza tym co się będę przejmował że ktoś z microsoftu się namęczył pisząc tamto. jeśli nie tłumaczą tego na inne języki to pokazują tylko że maja innych w dupie

0

Oczekuje że ktos kto wie jak działa ta funkcja to odpowie krótko w 2 3 zdaniach.
Skoro to jest polskie forum to dlaczego tajecie linki do angielskich stron.

poza tym widzę ze w Polsce nie da się liczyć na pomoc innych.
Już nieraz za pomoca tłumacza pisałem na angielskim forum z obsługą programu MAYA, i tam mimo że słabo zrozumieli to zawsze odpowiadali wprost
nawet były obszerne wypowiedz i napisane jak najprościej się da razem ze screenami.

A ty widzę się nie da, gość nie umie angielskiego, jest gorszy to po co mu pomagać

Ja też taki zacznę być, gardzić innymi

0
SetConsoleCursorPosition
Set - ustaw
Console - konsola
Cursor - kursor
Position - pozycja

Nazwa funkcji chyba wystarczająco opisuje to, co robi; Przyjmuje uchwyt i pozycję. Coś jeszcze, jaśnie hrabio?

0

spartanPAGE ty też nie umiesz czytać ze zrozumieniem, w pierwszym jest pokazana że wiem co funkcja robi, pytanie JAK to robi??
Drugi parametr wiem czym jest ale czym jest pierwszym, uchwyt?? równie dobrze możesz napisać samochód samolot albo zmienna x
i dopóki ktoś nie powie co to jest to nikt nie będzie wiedział??

0

Każde okno w jednym słusznym systemie jest identyfikowane przez tzw handle - uchwyt. Musisz go najpierw pobrać, zapisac do odpowiedniego typu zmiennej. Ten uchwyt mówi, o ktore okno nam chodzi.

0
Kosimazaki123 napisał(a)

spartanPAGE ty też nie umiesz czytać ze zrozumieniem, w pierwszym jest pokazana że wiem co funkcja robi, pytanie JAK to robi??

To pytanie brzmi tak, jakbyś chciał poznać kod tej funkcji;

Jeśli tak jest to teraz zastanów się skąd wziąć kod tej funkcji aby ktokolwiek mógł wytłumaczyć co robią jej kolejne instrukcje, które pewnie same mają jakieś swoje instrukcje, które mają swoje instrukcje... Jeżeli każdą trzeba będzie Ci tłumaczyć to nawet jeśli uzyskasz kod funkcji SetConsoleCursorPosition to ten wątek prędko się nie zakończy...

2

Pierwszy parametr to uchwyt na konsolę. Teoretycznie można mieć więcej niż jedną otwartą w programie, dlatego jest ten parametr.
W zwykłym programie konsolowym uchwyt na tę standardową konsolę pobieramy za pomocą funkcji GetStdHandle z parametrem STD_OUTPUT_HANDLE.

Uchwyt to tak naprawdę wskaźnik na wewnętrzną strukturę Windowsa. Co zawiera ta struktura nie wiadomo, to wie Microsoft, zresztą budowa struktury może się zmieniać z wersji na wersję.

Prawdopodobnie struktura ta zawiera pole z pozycją kursora (pewnie typu COORD) i to co funkcja SetConsoleCursorPosition robi to ustawia wartość tego pola.

0

i takiej odpowiedzi się spodziewałem, oby więcej takich ludzi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1