Program do kodów seryjnych

0

Potrzebuje pomocy w napisaniu takiego programu. Jakies sugestie jak mam to zrobic, lub pomoce ktore ulatwia mi rozwiazanie tego problemu.

  1. Pewna fabryka produkuje telefony komórkowe na 3 liniach produkcyjnych.
    Produktem finalnym schodzącym z linii jest zestaw: telefon + ładowarka + akcesoria.
    Na każdej linii pracuje jeden pracownik kontroli jakości sprawdzający, czy wszystkie
    elementy zestawu zostały umieszczone w opakowaniu.
  2. Fabryka pracuje 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.
    Pracownicy działu kontroli jakości zmieniają się co 8 godzin.
  3. W ciągu doby fabryka produkuje 1440 zestawy (1 na minutę).
    Na opakowaniu zestawu drukowany jest kod postaci: DDD­P­ZZZZ­mmmmmm
    gdzie DDD – numer dnia w roku (do 365)
    P – numer pracownika w dniu (liczonym od północy)
    ZZZZ – numer zestawu wyprodukowanego w danym dniu
    mmmmmm – numer produktu w roku
    Wszystkie numery liczone są od 1.
  4. Napisz program wypisujący w konsoli listę wszystkich możliwych numerów seryjnych
    w jednym roku.
  5. Rozbuduj program o możliwość sprawdzenia za pomocą osobnej funkcji czy dany numer
    jest możliwy.
    Do sformatowania liczb przyda się funkcja 
    System.out.printf(”%03d”, x);
    gdzie %
    d to podstawienie liczby całkowitej (int), a np. 03 to wypisanie liczby 3­cyfrowej z zerami
    na początku.
0

rozpisałem sobie wszystkie założenia, i wklepalem pierwsza petle for dla nr dni od 1 do 365. Ale teraz nie wiem jak zrobic kolejne petle które beda wiazały ze soba wszystkie dane tzn ilosci pracownikow od 1 do 9 danego dnia, liczbe szt wyprodukowanych dziennie od 1 do 1440 i to samo w skali roku od 1 do 525.600szt.

0

tego własnie mi brakowało, petla w petli

0
import javax.swing.text.Document;


public class fabryka 
{
    public static void main(String[] args)
    {
        for (int x=1; x<=365; x++)  //dni 
        {
            for (int y=1; y<=9; y++) //pracownicy
            {
                for (long z=1; z<=1440; z++) //szt. na dzien
                {
                    for (long a=1; a<=525600; a++) //szt. na rok
                    {
                        System.out.println(x+"-"+y+"-"+z+"-"+a);
                    }
                } 
            }
        }
    }
}

Zrobiłem taki program, ladnie zlicza mi 3pierwsze warunki ale ostatnia petle zaczyna nie od 1 tylko od kilku tysiecy. Co moze byc nie tak?

sformatowanie kodu - fp

0

Mylisz się, zaczyna się od 1. Tylko za wolno czytasz :P. A wyświetlanie powinno wyglądać tak:

System.out.printf("%03d%1d%04d%06d\n",x,y,z,a);
1
bogdans napisał(a):
System.out.printf("%03d%1d%04d%06d\n",x,y,z,a);

ooo tak

System.out.printf("%03d%1d%04d%06d\n",x,y,z,a);

faktycznie jest dużo czytelniejsze od

System.out.println(x+"-"+y+"-"+z+"-"+a);

;)

0

A byłeś łaskaw przeczytać treść zadania?

0

o kurde nie wpadlem na to ... dobrze ze mi napisałes

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1