Jak zmienić "kierunek pionowy" tablicy dwuwymiarowej?

0

No więc tak.
Dzieńdoberek, bo się właśnie zarejestrowałem.
Jestem świeżo upieczonym studentem na informatyce, ale więcej mam z matmą, niż z informatyką wspólnego (póki co [nie, nie od matmy pochodzi mój nick]).
Mam napisać programik w Pascalu i generalnie z grubsza go zrobiłem, z tym, że na odwrót.
Jeżeli sobię zadeklaruję tablicę dwuwymiarową alfabetyczną, coś jak w grze w statki ['A'..'Z','a'..'z'] (duża litera to oś 'iksów', a mała litera - igrekow) , to skompilowany program z uporem maniaka tworzy mi "drugą ćwiartkę układu współrzędnych", czyli coś takiego :
40.jpg
Chcę natomiast, by uzupełniał to w ten sposób
sdas.jpg
Natomiast, gdy ja chcę, by na drugim obrazku program wstawił krzyżyk w miejsce [A,a] on, rzecz jasna, wstawia w miejsce [A,s]. Nie wiem, jak się z tym uporać, bo Pascal nie akceptuje deklaracji malejącej 'z'..'a'. Nie chcę też, by zmienić to jednorazowo (bo to ma być "plansza" do "gry"). Chciałbym, byście mi pomogli z tą algorytmiczną zagwozdką. Zyczyłbym sobie po prostu, by jak wklepię ręcznie [A,s]:='x' to faktycznie tak było, a nie, żeby mi zapchało [A,a].
Najchętniej przyglądnę się oczywiście rozwiązaniu Pascalowemu na literkach, bo wiem, że to dość specyficzny język, ale w pseudokodzie też po miesiącu nauki chyba też zatrybię.
Dzięki z góry za pomoc.

1
y='a';
x='A';
Tb['s'-y][x-'A']='X';
1

lepiej indeksowanie zostawić w spokoju (czyli normalnie a..z) a jedynie wyświetlać elementy w odpowiedniej kolejności.

0
MatmaQ napisał(a)

to skompilowany program z uporem maniaka tworzy mi "drugą ćwiartkę układu współrzędnych"

No i nie dziw się - indeksacja macierzy nie bez powodu właśnie tak wygląda; Jeśli Ci ona nie pasuje to trudno - tego nie zmienisz (teoretycznie); Nie możesz ustawić odwrotnej indeksacji (malejącej), musisz sobie tłumaczyć współrzędne na odpowiednie dla danego elementu w tablicy;

Do uzupełniania tablicy wykorzystuj proste obliczenia (patrz post @_13th_Dragon), a całą tablicę wyświetlaj odwrotnie (patrz post @Azarien); Nic więcej nie wykombinujesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1