dziedziczenie tylko jednego obiektu z formy

0

witam
mam 2 formy. w jednej mam richtextbox'a do którego chce coś wpisywać i chcę aby to co wpisałem przenieść do nowej formy za pomocą przycisku ale do innej kontrolki. w jaki sposób to dziedziczyć? ewentualnie żeby dziedziczyło tylko richtexbox'a bez przycisku/innych kontrolek.

0

Chcesz przenieść czy dziedziczyć, to są zupełnie różne rzeczy.

0

dziedziczyć

0

chcę aby to co wpisałem przenieść do nowej formy za pomocą przycisku ale do innej kontrolki
Czy zdajesz sobie sprawę że tu mowa nie o dziedziczeniu?

0

no to ma chodzić o dziedziczenie

0

Jak to jest jakieś "zadanie domowe" to napisz treść podaną przez prowadzącego będzie łatwiej bo to jakiś bełkot.
Przypisanie wybranej lini z Richbox'a do Edita to 1 linijka kodu.
RichBox ma właściwość Lines wybierz jedną z nich i przypisz do właściwości Text Edita

0

nie zadanie. chcę aby richtexbox z form1 był dziedziczony do form2 razem z tym co jest w nim zapisane

0

A Ty wiesz co to jest dziedziczenie?

0

chcę aby richtexbox z form1 był dziedziczony do form2 razem z tym co jest w nim zapisane

Z tego zdania wynika, że raczej nie wiesz czym jest dziedziczenie, a wszystko co chcesz zrobić to skopiować zawartość jednego komponentu do drugiego.

1

To się nie nazywa dziedziczenie -,- Z dziedziczeniem masz do czynienia tylko wtedy gdy rozszerzasz funkcjonalność istniejącej klasy o nowe elementy - jest to podstawa programowania obiektowego i bez zrozumienia tego daleko nie zajdziesz.
Jeśli przycisk i edit jest na form2 to zdarzenie OnClick przycisku będzie wyglądało tak:

  Edit1.Text := Form1.RichEdit1.Lines[0];
0
szopenfx napisał(a):

Z dziedziczeniem masz do czynienia tylko wtedy gdy rozszerzasz funkcjonalność istniejącej klasy o nowe elementy

o to mi chodzi. jak mam w form1 richtextbox i przycisk 'edytuj' to w form2 chce mieć dalej richtextbox ale już bez przycisku

3

to zrób sobie form2 i nanieś na niego richtextbox, ale postaraj się nie nanosić przycisku

0

Perełka...?

0
unikalna_nazwa napisał(a):

to zrób sobie form2 i nanieś na niego richtextbox, ale postaraj się nie nanosić przycisku

ale to nie dziedziczenie

1

Masz - http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziedziczenie_(programowanie) - specjalnie po polsku żebyś dobrze zrozumiał co to jest dziedziczenie.

0

Może pytającemu chodzi o TFrame?
Tworzysz Frame na niego wsadzasz grupę kontrolek (lub jedną) z pełną lub częściową obsługą.
Do tego możesz dorzucić dodatkowe metody itp.
Po czym wstawiasz na dwie formatki (lub na więcej) ten Frame.

0

to może tak....
w form1 mam richtextboxa do którego wpisuje tekst i przycisk który otwiera drugą formę. chcę żeby tekst z form1 był dziedzicziny do form 2

1

Przeczytaj może wreszcie definicję dziedziczenia.

0

Z dziedziczeniem masz do czynienia tylko wtedy gdy rozszerzasz funkcjonalność istniejącej klasy o nowe elementy

o to mi chodzi. jak mam w form1 richtextbox i przycisk 'edytuj' to w form2 chce mieć dalej richtextbox ale już bez przycisku

To tobie chodzi chyba o zawężenie funkcjonalności, a nie rozszerzenie...

Co prawda możesz dziedziczyć formę 2 po formie 1, ale to raczej WTF jest.

Jak chcesz mieć taką samą kontrolkę, to zrób taką samą kontrolkę.
Jeśli dużo kodu masz do tej kontrolki, to wyciągnij go do osobnej klasy, w ostateczności zdefiniuj nową klasę kontrolki dziedziczącą po RichTextBox.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1