Problem z odczytywaniem ustawień z pliku INI

0

Witam
Próbuję zapisać ustawienia użytkownika używając pliku INI. Wszystko jest OK, elegancko sobie zapisuję zmienne, ale problem mam z odczytywaniem.
W pliku INI posiadam takie coś:

UseProxy=True

I tą wartość True ma załadować do checkBoxa. Czyli jeśli UseProxy=True to checkBox1.checked=True; A natomiast jeśli UseProxy=False to checkBox1.checked=False;

MyProg.IniFile azi = new MyProg.IniFile("Settings.ini");
string ansi = azi.Read("UseProxy");
checkBox1.checked = ansi;

Tutaj jest problem, bo mam błąd: Cannot implicitly convert type 'string' to 'bool'
Próbowałem to już zrobić na różne sposoby, lecz bez rezultatu :(


<span style="color: gray"><i>`dodanie znacznika <code class="ini"> + lekki format - fp`</i></span>
1

wartość checkbox1.checked jest typu bool, a zmienna ansi typu string. To dwa zupełnie różne typy i nie możesz ich tak przypisać; string to tekst, a bool to wartości true/false

spróbuj tak

if (ansi=="True") then
  checkbox1.checked = true;
else
  checkbox1.checked = false;

albo tak

checkbox1.checked = (ansi=="True");
1

Albo tak:

checkbox1.Checked = bool.Parse(ansi);
0
somekind napisał(a):

Albo tak:

checkbox1.Checked = bool.Parse(ansi);

O dziwo błędu nie ma, ale przy uruchamianiu mam komunikat: String was not recognized as a valid Boolean.

0
TomRiddle napisał(a):

wartość checkbox1.checked jest typu bool, a zmienna ansi typu string. To dwa zupełnie różne typy i nie możesz ich tak przypisać; string to tekst, a bool to wartości true/false

spróbuj tak

if (ansi=="True") then
  checkbox1.checked = true;
else
  checkbox1.checked = false;

albo tak

checkbox1.checked = (ansi=="True");

W tym przypadku "ansi" mi nic nie zwraca.


W ogóle program nie chce mi czytać pliku ini

MyProg.IniFile _iniF = new MyProg.IniFile("Settings.ini");
string answer = _iniF.Read("OpenURL");

String answer mi nic nie zwraca. (a przecież w pliku Settings.ini jest parametr ustawiony na False, więc powinno mi zwrócić False)
0
Dylan napisał(a):

O dziwo błędu nie ma, ale przy uruchamianiu mam komunikat: String was not recognized as a valid Boolean.

A jaką wartość ma zmienna ansi w tym momencie?

0

No właśnie jest pusta...

NAPRAWIONE!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1