Multi-threaded (/MT) w Qt Creator

0

Witam, napisałem program w Qt Creatorze, dorzuciłem wszystkie wymagane dll'ki do folderu z moim exe'kiem i wszystko działa na moim Windows7, kiedy jednak chciałem odpalić ten sam program na XP, otrzymałem błąd:
http://www29.zippyshare.com/v/24247549/file.html
Próbowałem zainstalować:
Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package 2005/2008/2010, lecz to nic nie pomogło, wiem że w Visual Studio można było ustawić opcję Multi-threaded (/MT), która nie wymagała tych paczek, jak to zrobić w Qt Creatorze?

Dodatkowo jestem bardzo zdziwiony, że mój program wymaga tego mimo że kompilowałem go za pomocą mingw ?

0

Nikt nie wie jak temu zaradzić ?:( przeryłem internet, wszędzie każą pobrać te paczki ale to nic nie daje :(

0

Po prostu twój program się crashuje. Microsoft Visual C++ Runtime Library to msvcrt czyli windowsowy libc.

0

A jaka może być przyczyna tego crashu? Na windows 7 odpala się bez zarzutu, wszystkie jego funkcje działają.

0

Sprawdź debuggerem.

0

Dodam, że w folderze z programem nie dałem biblioteki msvcrt.dll bo na Windows7 program się uruchamiał bez niej, domyślam się że dlatego że znajdowała się ona w miejscu dla bibliotek dynamicznych. Czy jeśli bym dodał tą dll'ke do folderu z programem na XP to rozwiąże to mój problem? Chciałbym się upewnić czy to zadziała i jeśli tak to którą z wersji powinienem pobrać: http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?msvcrt ?

1

msvcrt jest integralną częścią systemu. Nie musisz jej rozprowadzać razem z programem.

0

Program się wywala nie z braku DLL-ki, tylko wywala się, bo się wywala.

0

@lukasz1235 to chyba nie do końca wina mojej aplikacji. Dla ciekawości zbudowałem nowy projekt w Qt Creatrze, nie zmieniałem w nim nic, skompilowałem domyślny szablon - zwykłe okno bez niczego. Do osobnego folderu wrzuciłem plik 'exe' tego programu i po kolei dorzucałem mu dll'ki o które prosił.

Lista wszystkich dll:

  • Qt5Code.dll
  • icudt49.dll
  • icui49.dll
  • libgcc_s_sjlj-1.dll
  • libwinpthread-1.dll
  • libstdc++6.dll
  • icuuc49.dll
  • Qt5Widgets.dll
  • Qt5Gui.dll
  • libGLESv2.dll
  • D3DCompiler_43.dll
  • libEGL.dll
    Kiedy dorzuciłem wymienione dll'ki do pliku exe program bezproblemowo uruchamia się na Windows7, lecz na praktycznie czystym świeżutkim XP pokazuje się identyczny komunikat błędu, który podałem w pierwszym poście. Mi to wygląda na to jakby jeszcze jakieś dll'ki mu brakowało, chociaż sam już nie wiem :( jakieś pomysły ?

poprawienie listy wypunktowanej - fp

0
lukasz1235 napisał(a):

Sprawdź debuggerem.

0

Z tego co czytałem, Qt5 w wersji działającej na Direct3D nie jest kompatybilne z Windows XP. Musiałbyś spróbować z wersją na OpenGL albo wrócić do Qt4.

0

@Azarien a jak przestawić Qt5 aby korzystało z OpenGL zamiast DirectX ?

0

najlepiej to uzyj dependency walkera
jakis czas temu mialem podobny problem
rozwiazalem go tworzac katalog "platforms" w katalog aplikacji i w nim umieszczajac qwindows.dll

0

@adif dzięki stary, nie wiem jak mam Ci podziękować :) nie spałem do 4 żeby to ogarnąć i dupa a faktycznie wystarczyło dorzucić tą dll tak jak wspomniałeś :) Dzięki jeszcze raz !

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1