Problem z poprawnym wyświetleniem skryptu w przeglądarce

0

Przepraszam za tak banalne pytanie, ale nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi. Mam problem z prostym skryptem php:

 
<?php 
echo "<p>Zamówienie przyjęte</p>"; 
?>  

problem jest taki, że przeglądarka wyświetla go tak:

 
Zamówienie przyjęte

"; ?> 

i zupełnie nie wiem dlaczego, dodam, że sprawdzałem to w Mozilli i Google Chrome, skrypt napisałem w notatniku i próbowałem też użyć programu notatnik++.

Byłbym ogromnie wdzięczny za wyjaśnienie tego problemu.

1

A masz w ogóle php? jakiś serwer? Czy tak sobie w notatniku wpisałeś i otworzyłeś w przeglądarce?

Do wyświetlania stron w php musisz mieć jakiś serwer np. lokalnie wamp serwer, xampp czy coś w tym rodzaju, który zinterpretuje skrypt i dopiero wyśle go do przeglądarki.

0

Tak, zainstalowałem apache 2.2

1

No to sam widzisz... otwierasz w przeglądarce lokalnie plik - on musi "przejść przez serwer". Zapisujesz go w katalogu http://localhost/zamowienia.phpy przy serwerze) a otwierasz w przeglądarce wpisując adres np. http://localhost/zamowienia.php - dopiero tak wpisany adres powoduje pobranie i zinterpretowanie skryptu przez serwer.

0

Dziękuję za radę, zastosuję się i spróbuję jeszcze raz to przetestować.

Edit: problem rozwiązany - ech, uwagi poświęcone korzystaniu z serwera były w dodatku mojego podręcznika, moje niedopatrzenie...

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0