Zamknięcie programu gdy wykonuj się pętla

0

Witam.
Zna ktoś możliwość zamknięcia programu z poziomu Button'a gdy wykonuje się pętla?.
Mam pętle w niej mam application.ProcessMessages; i chciał bym żeby po kliknięci na button program się zamkną nawet jeśli pętla dalej się wykonuje, da radę coś takiego zrobić?.

Dodam że nie działa :Application.Terminate;, Close;.

Znacie jakieś inne sposobu na zamknięcie programu ?.

Dzięki i pozdrawiam :)

1

Oczywiscie zero tagow, ehh... Odpalaj petle w innym watku/procesie. Po kliknieciu przycisku zabijaj ten watek/proces, a nastepnie wylaczaj aplikacje.

1

halt; - przy czym spowoduje to wywalenie wszystkiego 'tak jak leci' i nie jest to rozwiązanie dobre o ile nie jest to awaryjne zamknięcie programu. Inaczej można wyjątkami się pobawić.

@n0name_l ,najpierw uczymy się języka, potem piszemy.

1
eyrhs napisał(a):

@n0name_l ,najpierw uczymy się języka, potem piszemy.

Dyrektor szpitala psychiatrycznego do pacjentów:

  • Zbudowaliśmy na terenie szpitala basen ze skocznią. Jak nauczycie się skakać to nalejemy do basenu wodę.
1

halt na pewno zadziała ale nie polecam stosowanie tego do niczego poza konsolą.
Ta komenda nic nie zamyka czy zwalnia, po prostu wywala program.

Bardziej elegancko:

boolean bDone;

bDone := false;
 
repeat
//...
  if ... then Application.Terminate;
  if ... then bDone := true;
  Application.ProcessMessages;
until Application.Terminated or bDone;
0
_13th_Dragon napisał(a):
eyrhs napisał(a):

@n0name_l ,najpierw uczymy się języka, potem piszemy.

Dyrektor szpitala psychiatrycznego do pacjentów:

  • Zbudowaliśmy na terenie szpitala basen ze skocznią. Jak nauczycie się skakać to nalejemy do basenu wodę.

Wytłumacz mi ukryty morał swojej historyjki. Bo z tego co mi się wydaje to bronisz osoby która nie zna podstawowej konstrukcji języka o którym mówi. Można się zastanawiać czy w ogóle zna ten język. No ale przecież nieznajomość języka nie zabrania odpowiadania w jego tematach, mimo że szansa pierniczenia głupot jest ogromna, jak widać na przykładzie.

halt na pewno zadziała ale nie polecam stosowanie tego do niczego poza konsolą.

A co ma piernik do wiatraka? Halt jest tak samo niebezpieczne wszędzie, gdzie jest szansa że zostawimy niezamknięte zasoby. Nie ma to żadnego związku z konsolą, mimo że niektórzy usiłują go szukać.
Sam mówiłem o tym i odradzałem tego użycia polecając np. wyjątki.

Najbardziej ironiczne jest to, że wszystkie odpowiedzi mają plusa, poza moją, która udzieliła odpowiedzi na pytanie. Cóż, widzę że plusowanie na tym forum dotyczy lubię/nie lubię, a nie dobra odpowiedź/niedobra odpowiedź.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1