wyszukiwanie stringu w innym stringu

0

Witam ponownie;)
Tym razem próbowałem napisac prosty programik, który by zliczał ilośc powtórzeń stringu i w stringu j;
przykładowo kuku kula i ku. Planowałem zrobić to poprzez wydzielenie substringów i equals, ale to nie działa. Przypuszczam, że mozna to zrobić jakos prosciej, byłbym wdzięczny za wskazanie błędu (pewnie idiotycznie prostego, nie jestem pewien ale obstawiam , ze "zle" wycina substringi...) w moim skrypcie lub zaproponowanie innego podejścia do problemu;)

    int dl;
    int dl2;
    String i= "kuku kula";
    String j= "ku";    
    dl= i.length();
    dl2 = j.length();
    int s=1; 
    int k;
    int licznik = 0;

    for (k = dl2; k <= dl; k++)
    {
        String w;
        w=i.substring(s, k);
        s=s+1;

        if (j.equals(w))
        {
            licznik++;
        };
    };
    JOptionPane.showMessageDialog(null, "Ilosc powtorzen: " + licznik);
}
0

k=dl2 ? i potem za każdym obrotem pętli zwiększasz k?
To chyba nie o to Ci chodzi?:)

M-W napisał(a):

który by zliczał ilośc powtórzeń stringu i w stringu j;
przykładowo kuku kula i ku. Planowałem zrobić to poprzez wydzielenie substringów i equals, ale to nie działa.

W stringu "kuku kula" powtarza się 2 razy "ku"
Ale w stringu "ku" nie ma ani jednego powtórzenia

Gdybyś tak wziął pod uwagę, że string to tablica, to mógł byś porównywać zawartość tablicy.
Ale jako że jest to java, można tez tak:
http://www.tutorialspoint.com/java/java_string_indexof.htm

1

Wystarczy Ci metoda

indexOf(String str, int fromIndex)
z klasy String.

0

Dziękuję ślicznie;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1