Problem z konwersją String na Char lub Int

0

Witam, mam problem polega na tym iż nie mogę dokonać konwersji.
Posiadam tablice stringow w której znajdują się losowe wyrazy i podobna tablice charow.
Musze przyrównać do siebie wyrazy z tych tablic lecz nie mogę przyrównać string do char i tu pojawia się problem.

Chciałbym skonwertować string na char (próbowałem różnymi sposobami lecz żaden sposób z google nie zadziałał ;/)
Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć w jaki sposób mógłbym przyrównać do siebie obie tablice lub przynajmniej skonwertować tablice string na char to byłbym bardzo wdzięczny; )

string tekst[100];
char slowo[100];

for (y=0;y<licznik;y++)
{
    for(i=0;i<=dlugosc;i++
    {
        if (tekst[y]==slowo[i])
        {
        }
        else
        {
            printf("super");
        }
    }
}

To taki malutki kawałek kodu przedstawiajacy o co mniej więcej mi chodzi. if z przyrównaniem muszę właśnie czymś zastąpić tylko nie wiem czym.

0
string tekst1 = "ala ma kota";
const char* tekst2 = tekst1.c_str();
string tekst3 = tekst2;

a porównywać lepiej stringi (robisz po prostu tekst1==tekst3) niż tablice charów (do tego trzeba użyć funkcji strcmp()).

0

Dodałem sobie to co napisałeś ale pojawia mi się to samo co przy kilku innych próbach- Program przestał działać.

for (y=0;y<=licznik;y++)
{
    const char* t = slowo[y].c_str();
    printf("%s",t);

    for (i=0;i<rozmiar_slownika;i++)
    {
    }
}

tak wygląda nowy fragment kodu.

1

Po jakiego *****?

 string abc; printf("%s", abc.c_str()) 

lub jak czlowiek

 cout << abc; 

Widze, ze sztuka dla sztuki, jak nie chcesz miec problemow to polecam cos takiego:
http://ideone.com/Tzgd8y

0

Może podaj przykład co masz zapisane w tych string tekst[100]; i char slowo[100];

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1