Pobieranie i zapisywanie danych ze stacji meteo

0

Witam. Na wstępie od razu zaznaczam, iż jestem totalnym newbem. Potrzebuję czegoś (chyba skryptu) co będzie pobierało dane ze strony http://www.meteo.pec.swidnik.pl/index.php (tylko tabela "Aktualne dane ze stacji meteo PEC Świdnik "[co np. 12h]) i zapisywało je w np. w formacie pdf.
Nie wiem czy takie coś jest w ogóle możliwe...

0

Potrafisz programować? Jeżeli nie to zapraszam do działu "Oferty pracy".

0

Niestety jestem totalnym laikiem...
Jest to aż tak skomplikowane, że trzeba by zapłacić za zlecenie? ;(

0

zależy od języka i programu, bo w delphi, czy c++ builderze tych samych twórców programu, to wystarczy przeciągnąć komponent idHttp i komponent Memo lub RichEdit, wpisać jedną linijkę kodu i masz już kod źródłowy strony pobrany. Dobre kilka minut zajmie napisanie funkcji, która wyciągnie z kodu istotne dane np. temp, czy siłę wiatru, czy coś innego. Jakbyś ogarniał programowanie trochę, to w 30 minut zrobiłbyś to. A co do zapisu do PDF to druga sprawa, żeby było najprościej, to jakąś dllkę musiałbyś pobrać lub skorzystać z innego szybkiego sposobu, by ten tekst zapisać do PDF, mogłoby to zająć krótką chwilę, albo dłużej, zależy od sposobu. Sam od zera zapisu do PDFa jako amator pewnie byś nie napisał.

Jak chcesz sam coś zrobić, to zapytaj tutaj ludzi jaki język ci doradzają, ale lepiej dla ułatwienia zapisuj dane w pliku tekstowym, a nie w PDFie, wtedy w perlu, czy w czymś sklejając krótkie kody gotowe z netu sobie zrobisz to sam. A jak ci się nie chce czegoś samemu robić, to doładuj komuś konto w komórce na 5 zł lub na wyższą kwotę i po sprawie (tylko uważaj na oszustów).

0

Ah, ok kumam.Poszukam jakichś porad na internecie. Więc jaki język i program polecacie? Taki dla amatora...

0

Od siebie mogę polecić oczywiście Delphi i oczywiście Synapse (jeżeli używasz wersji bez zainstalowanego Indy). Można też użyć IDE opartego o FreePascal czyli Lazarus. Co do samego używania pakietu Synapse do obsługi protokołu HTTP - opisałem to tutaj: Obsługa protokołu HTTP przy użyciu pakietu Synapse

Natomiast do parsowania kodu html strony polecam stosować wyrażenia regularne i ten moduł: http://regexpstudio.com/TRegExpr/TRegExpr.html - więcej informacji do znalezienia w google na mnóstwie różnych stron.

Z pdfami nie doradzę, bo nie tworzyłem ich samodzielnie w Delphi, ale są na pewno do tego różne rozwiązania. Wystarczy poszukać.

0

Python + Beautiful Soup. Prościej to już się chyba nie da

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1