VB pętla - pytanie.

0

Witam mam prośbę o przetłumaczenie mi poniższej pętli

Dim i as integer / i jest liczbą całkowitą
i = 2
**Do while cells ( i, 1 ) <> "" <--- co to oznacza ? **
i = i + 1
loop

Cells ( i,1) = i-1
Cells (i,2 ) = textBox1.Text
Cells (i,3) = textBox2.Text

Uprzejmie proszę o pomoc.

Mam również pytanie kiedy ta pętla się kończy, w którym momencie?

0

przecież napisano - dopóki komórka nie jest pusta.

0

Czyli rób do momentu gdy komórka jest pusta ?
Czy rozpocznij działanie pętli gdy komórka jest pusta ?

0

Całe życie sądziłem, że po angielsku " do while" oznacza, rób gdy, a nie rób dopóki :) ale ok.

nie rozumiem za bardzo sensu, dlaczego program ma dodawać dopóki komórka kolejna NIE JEST PUSTA ?

0

dlaczego program ma dodawać dopóki komórka kolejna NIE JEST PUSTA ?

Ty się nas o sens nie pytaj, pytaj tego, co to napisał :D

Patrząc po dalszym kodzie, szukana jest pusta komórka, gdy ją znajdzie - wpisuje w nią dane.

0

Czyli ta komenda oznacza,

Rób gdy komórka np 161 wiersz kolmna 1 jest pusta ?

0

Do while cells ( i, 1 ) <> ""

0

To jest: "Rób póki komórka NIE JEST pusta"! Znak <> znaczy "różne od", "do while" znaczy "rób póki".

0

To zupełnie nie rozumiem sensu.

Gdyby było rób gdy komórka jest pusta to jeszcze ok.
Ale gdy komórka NIE JEST PUSTA ?

Jeszcze jedno, początek pętli jest od " do while....

i kończy się w momencie loop ?

0
Dim i As Integer 
i = 2       
Do While Cells ( i, 1 ) <> ""     'Czy komórka jest pusta? Jeżeli nie, idź dalej
    i = i + 1                   'zwiększ i (w następnym kroku sprawdzi następny wiersz)
Loop

'Jesteśmy poza pętlą, czyli  Cells(i, 1) == ""

'W puste komórki wpisujemy następjące dane (w kolejnych trzech kolumnach):
Cells (i, 1) = i - 1 
Cells (i, 2) = textBox1.Text
Cells (i, 3) = textBox2.Text
0

Serdeczne dzięki Aurel.

0

Aurel jeszcze jedno, czyli ta pętla będzie działała do momentu gdy będzie taki wiersz I który jest pusty :)?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1