Nie działa KeyLisner, przekazywanie danych do innej klasy.

0

witam serdecznie. piszę program "druk przelew/wpłata" ale mam dwa problemy. :/

  1. nie działa mi KeyLisner, tzn. napisałem metodę sprawdzającą czy wciśnięty klawisz jest cyfrą czy nie. gdy uruchamiam program i chce wpisać w polu tKwota cyfrę bądź literę to nic mi nie wpisuje. czemu tak się dzieję. . poniżej kod:
//pole "Kwota"
		eKwota.setBounds(350,145,50,20);
		eKwota.setForeground(Color.blue);
		pFormularz.add(eKwota);
		tKwota.setBounds(350,165,160,20);
		tKwota.setFont(new Font("Courier New",Font.BOLD,14));
		tKwota.addKeyListener(this);
		pFormularz.add(tKwota);
private boolean czyLiczba(char znak)
	{
		if (znak>=0&&znak<=9)
		{
		return true;
		}
		else
		{
		return false;
		}
	}
	public void keyPressed(KeyEvent kE) {}
	public void keyReleased(KeyEvent kE) {}
	public void keyTyped(KeyEvent kE) 
	{
		if(!czyLiczba(kE.getKeyChar()));
		kE.consume();
	}
  1. Nie wiem jak przekazać dane wpisywane do TextField do innej klasy. dokładnie to z klasy o nazwie "Formularz" do klasy "Druk" :/ w klasa druk rysuje druk przelewu. wiem że trzeba użyć konstruktora ale nie wiem jak to zrobić. ciężko mi to zrozumieć :/ poniżej kawałek kodu podaję:
private JTextField tNazwaOdbiorcy1 = new JTextField();

public void wypelnianie()
	{
		//pole "Nazwa odbiorcy"
		eNazwaOdbiorcy1.setBounds(10,10,100,15);
		eNazwaOdbiorcy1.setForeground(Color.blue);
		pFormularz.add(eNazwaOdbiorcy1);
		tNazwaOdbiorcy1.setBounds(10,25,500,25);
		tNazwaOdbiorcy1.setFont(new Font("Courier New",Font.BOLD,14));
		pFormularz.add(tNazwaOdbiorcy1);
}

bardzo proszę o pomoc i proste wytłumaczenie i przykład jak mogę przekazać dane do innej kasy.

0
  1. Masz niepotrzebny średnik, powinno być tak:
 if(!czyLiczba(kE.getKeyChar()))
     kE.consume();
  1. Było kilkaset razy, poszukaj.
0

ad.2. Dopóki nie dowiesz się jaka jest różnica między obiektem a klasą to chyba nie ma sensu odpowiadać.

0

mam jeszcze jedno pytano. jak wywołać systemowe kopiowanie/wklejanie/wycinanie dla wszystkich obiektów klasy JTextField? dokładniej to robię menu kontekstowe z takimi właśnie itemami, i gdy każdemu obiektowi klasy JTextField daje opcje copy/paste/cut to dana operacja wykonuje się dla każdego obiektu,
a ma być tylko w danej chwili dla jednej gdzie ta operacja jest wywoływana.
co w pisać w actionPerformed? :|

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1