Struktura-wypisanie brutto dla poszczegolnych miast.

0

Mam pewien problem wlasnie z tą cześcią zadania,jakoś mi nie wychodzi.Jak to zrobić by było dobrze?:P


/*
Napisz program, który dla danej struktury o budowie: nazwisko, miasto, brutto będzie:
 wypisywał osoby mające brutto powyżej średniej. 
Wypisywał średnie dla poszczególnych miast. Dostępne są: Warszawa, Siedlce, Kraków.
*/
 #include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <cstring>
using namespace std;
struct osoba
{
char nazwisko[30];
char miasto[30];
float brutto;	
void wczytaj();
void wypisz();	
};
void osoba::wczytaj(void)
{
cout<<"nazwisko\n";
cin>>nazwisko;
cout<<" miasto  \n";
cin>>miasto;
cout<<"brutto \n";
cin>>brutto;		
}

void srednia_brutto(osoba *baza,int n)
{
	float srednia;
	float suma=0;
	for(int i=0;i<n;i++)
	{
		suma=suma+baza[i].brutto;
			
	}
	srednia=suma/n;
	cout<<"   suma brutto :   "<<suma;
	cout<<" srednia brutto :  "<<srednia;
	for(int i=0;i<n;i++)
	if(baza[i].brutto>srednia)
	cout<<"osoby o  brutto powyzej sredniej to \n :  "<<baza[i].nazwisko;		
}

int main()
{
int n;
cout<<"podaj liczbe osob";
cin>>n;
osoba *baza=new osoba[n];
for(int i=0;i<n;i++)
baza[i].wczytaj();
srednia_brutto(baza,n);	
}


0

A co jest nie dobrze?

0

chce żeby mi wypisywal srednie dla poszczegolnych miast ,ale nie potrafie tego zrobic.

0

A wiesz może jak policzyć średnią dla jednego miasta?

0

nie bardzo ;/

0

Chyba pora zakonczyc temat i poinformowac sluzby pogotowia.

float srednia;
        float suma=0;
        for(int i=0;i<n;i++)
        {
                suma=suma+baza[i].brutto;
 
        }
        srednia=suma/n;
0
dewiktor napisał(a):

nie bardzo ;/
No to ci zdradzę bardzo tajemniczą formułę:
<code>średnia_dla_jednej_wartości=ta_jedna_wartość/1;</code>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1