Wczytanie danych z pliku

0

Witam,
Testuję taki kod:

 
import java.io.BufferedReader;
import java.io.FileReader;
import java.io.IOException;
 
public class Clas {
 
	public static void main(String[] args) {
 
		BufferedReader br = null;
 
		try {
 
			String sCurrentLine;
 
			br = new BufferedReader(new FileReader("plik.txt"));
 
			while ((sCurrentLine = br.readLine()) != null) {
				System.out.println(sCurrentLine);
			}
 
		} catch (IOException e) {
			e.printStackTrace();
		} finally {
			try {
				if (br != null)br.close();
			} catch (IOException ex) {
				ex.printStackTrace();
			}
		}
 
	}
}

i moje pytanie, gdzie mam umieścić plik z tekstem? Gdy wrzucam do do folderu z plikiem .class pisze, że nie znajduję pliku.. więc w czym tkwi problem?

0

Jeżeli uruchamiasz program z jakiegoś środowiska, powiedzmy Eclipse, to ono tworzy konfigurację uruchomieniową. Bieżący katalog to katalog projektu. W nim są dopiero katalogi ze źródłami i klasami, albo klasy mogą być nawet poza tym projektem, albo w jarach. Nie ma to znaczenia, bo projekt jest punktem odniesienia i wpisuje w konfiguracje ścieżki do plików class. Twój plik powinien być w głównym katalogu projektu. Ewentualnie możesz podawać ścieżkę bezwzględną, zaczynając od C: lub /.

0

dziwne, ponieważ Twój kod otwiera i wyświetla mi plik.txt który umieszczam w tym samym katalogu co plik .class

Uruchamiasz to przez konsolę, czy jakieś środowisko programistyczne?

jeżeli przez konsolę to prawdopodobnie nie przechodzisz po przez cd do katalogu w którym jest plik .java i po prostu nie może znaleźć pliku .java, bądź jeżeli przechodzisz do katalogu to zamiast:

java Clas
wpisz:
java -cp . Clas

oczywiście najpierw musisz skompilować przy pomocy javac Clas.java
jak wcześniej napisałem będąc w katalogu w którym jest plik .java

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1