SQL 2005 i VS 2010 - czy będzie problem z połączeniem bazy w SQL 2005 z interfejsem w VS 2010?

0

Witam,

mam przystępnie napisaną (dużo obrazków :) ) książkę do SQL 2005 i chcę się z niej uczyć.

Oprócz tego muszę zainstalować Visual Studio 2010, by "wyklikać" w nim interfejs mojej aplikacji, a potem połączyć za pomocą ADO.NET albo LINQ tę aplikację z bazą SQL.

I tu zaczynają się schody.
VS 2010 domyślnie instaluje sobie SQL Server Express 2008, a ja nie lubię interfejsu SQL Managera 2008 :(
Dużo wygodniej pracuje mi się na starszym SQL Manager 2005 Lite for SQL Server.
Tu mogę zarówno wyławiać dane SELECT-ami oraz edytować dane w komórce, wystarczy nacisnąć "post edit" i zrobione!
A w 2008 trzeba się przełączać pomiędzy "Select 1000 rows" a "Edit 1000 rows" itp.
No i screeny z książki pochodzą z 2005, więc będzie mnie to spowalniać, zanim wyszukam odpowiednik w 2008 itd.

Dodatkowo kolega mnie przestrzegał, że jeśli uprę się przy SQL 2005, to mogę później mieć problemy przy łączeniu interfejsu z bazą. Podobno początkującego użytkownika SQL 2005 może doprowadzić do szewskiej pasji część procesów, które 2008 ma zautomatyzowane. Nie wiem, jakie to procesy, jest ponoć mniej problemów z wiązaniem bazy i interfejsu.

Planuję najpierw zainstalować pełną wersję SQL 2005, pamiętając przestrogę Somekind, że VS 2010 i tak doinstalowuje sobie 2008, więc odwracając kolejność pewnie SQL 2005 już nie dałby się postawić, widząc jakieś elementy SQL w wyższej wersji 2008.

Proszę o Wasze opinie.
Czy jeśli postawię na zestaw SQL 2005 & VS 2010, to czy dużo będę mieć później problemów z powiązaniem bazy i interfejsu?

Pozdrawiam świątecznie :)

1

To czy Ty będziesz miał problemy, zależy od Ciebie. :)

0
somekind napisał(a):

To czy Ty będziesz miał problemy, zależy od Ciebie. :)

Jestem początkującym użytkownikiem, więc na pewno czyha na mnie wiele pułapek, o których nawet jeszcze nie wiem...
I obawiam się, że jak już przebrnę przez biblię 500 stron nt SQL 2005 oraz jak utworzę interfejs w C#, to na koniec utknę, bo nie będę wiedzieć, jak powiązać jedno z drugim.
Mało jest opracowań nt ADO.NET oraz LINQ i martwię się, że pokażą mi się errory, o których nie będzie gdzie poczytać, podczas gdy być może SQL 2008 sam "w tle" załatwiłby część procesów i można by tego uniknąć.

Jest to moja pierwsza aplikacja, dlatego zadaję takie "dziwne" pytania :)

0

Bez obrazy, ale na Twoim poziomie różnice będą niedostrzegalne.

Reniffer napisał(a):

Mało jest opracowań nt ADO.NET oraz LINQ ...

No chyba w Twoim świecie , bo w naszym to internet pęka od różnych przykładów i gotowych źródełek ;P

1

MS SQL 2008 sam w tle nic za Ciebie nie zrobi. Wersja bazy w sumie nie ma znaczenia(na pewno nie przy podstawach). Kolejność instalacji też nie. Można zainstalować po kilka instancji serwerów 2005, 2008, na jednej maszynie i powinny działać bez problemów. Można nie instalować 2008 z VS 2010.

Powiązanie interfejsu z bazą ogranicza się do wywoływania odpowiednich zapytań przez ado.net, albo prościej opakowując to w jakiegoś ORM'a (np. LINQ to SQL, Entity Framework).

Materiałów o ADO.NET, LINQ to SQL, Entity Framework itd. jest mnóstwo.

0
a_s_f napisał(a):

Bez obrazy, ale na Twoim poziomie różnice będą niedostrzegalne.

Reniffer napisał(a):

Mało jest opracowań nt ADO.NET oraz LINQ ...

No chyba w Twoim świecie , bo w naszym to internet pęka od różnych przykładów i gotowych źródełek ;P

Nie obrażam się, mam świadomość, że to moje początki i znam swoje miejsce w szeregu :)

Co do dostępności opracowań nt ADO.NET oraz LINQ - to tak jak piszesz, jest pełno takich opracowań, ale dla ludzi z Twojego świata :)
Początkujący, aby "zaskoczyć", musi albo zobaczyć "jak to robi kolega", albo trafić na genialne (w swej prostocie) opracowanie.
Takim jest książka Roberta Vieiry o serwerze SQL 2005, którą czyta się lekko, a jednak wszystko rozumiesz.
Jeśli znasz jakieś naprawdę przystępne opracowanie nt ADO.NET, to proszę Cię o podanie tytułów.

0
byku_guzio napisał(a):

MS SQL 2008 sam w tle nic za Ciebie nie zrobi. Wersja bazy w sumie nie ma znaczenia(na pewno nie przy podstawach). Kolejność instalacji też nie. Można zainstalować po kilka instancji serwerów 2005, 2008, na jednej maszynie i powinny działać bez problemów. Można nie instalować 2008 z VS 2010.

Powiązanie interfejsu z bazą ogranicza się do wywoływania odpowiednich zapytań przez ado.net, albo prościej opakowując to w jakiegoś ORM'a (np. LINQ to SQL, Entity Framework).

Materiałów o ADO.NET, LINQ to SQL, Entity Framework itd. jest mnóstwo.

Zgoda, w pracy też mam na jednym komputerze kilka instancji: 2000, 2005, 2008R2 (Express) i programy użytkowe o nie oparte działają bez problemu (nooo, ostatnio 2000 się posypał przez zanik zasilania).

Ale co do tego, że kolejność nie ma znaczenia, to nie mam pewności... Kojarzy mi się, że u kolegi na prywatnym kompie najpierw poszła instalacja VS 2010, a potem dopiero SQL 2005 i były jakieś problemy z postawieniem SQL. Być może VS 2010 wgrał sobie elementy SQL 2008 i potem SQL 2005 nie mógł defaultowo zainstalować starszych komponentów (??)

Reasumując, zacznę od postawienia SQL 2005, a przy instalacji VS 2010 - tak jak piszesz - zwrócę uwagę, czy można wyłączyć składniki SQL 2008.
A co do materiałów nt ADO.NET, to problem polega na tym, że niewiele z nich jest napisanych takim językiem, że zrozumie je początkujący :(
Niestety, daleko mi do Waszego poziomu i nie jestem w stanie przebrnąć przez każde opracowanie z Google.
Poszukuję o ADO.NET takiej książki, jak w/w o SQL 2005 Roberta Vieiry.
Jest to moim zdaniem genialny autor, bo jak się okazuje, można napisać techniczną książkę zrozumiale nawet dla laika :)

1
Reniffer napisał(a):

Ale co do tego, że kolejność nie ma znaczenia, to nie mam pewności... Kojarzy mi się, że u kolegi na prywatnym kompie najpierw poszła instalacja VS 2010, a potem dopiero SQL 2005 i były jakieś problemy z postawieniem SQL. Być może VS 2010 wgrał sobie elementy SQL 2008 i potem SQL 2005 nie mógł defaultowo zainstalować starszych komponentów (??)

Możliwe, że tak było, SQL Server ma bardzo dużo różnych dodatków, które mogą występować w różnych wersjach.
Mnie bardziej nurtuje, po co Ci w ogóle ten SQL 2005, dlaczego nie chcesz pracować na nowszym? Wiedza z Twojej książki i tak znajdzie zastosowanie, bo opisuje podstawy, które się w kolejnych wersjach SQL Server nie zmieniały.

A co do materiałów nt ADO.NET, to problem polega na tym, że niewiele z nich jest napisanych takim językiem, że zrozumie je początkujący :(

Serio? Tutoriale, w których łopatologicznie i na obrazkach opisywane jest, co po kolei trzeba zrobić, są łatwiejsze do przyswojenia niż większość książek.

Poszukuję o ADO.NET takiej książki, jak w/w o SQL 2005 Roberta Vieiry.

Książkę do ADO.NET? Mało jest takich, po polsku nie ma wcale. Raczej szukałbym takich informacji w książkach do C#/.NET, np. Troelsen w swojej książce ma 150 stron o ADO.NET: http://www.ibuk.pl/fiszka/34043/jezyk-c-2010-i-platforma-net-40.html

Tak w ogóle, to LINQ to SQL jest już porzucony, jeśli chcesz używać wyklikiwanych technologii łączenia z bazą, to zainteresuj się lepiej Entity Framework.

I najważniejsze - książka Vieiry jest o SQL, ŻADNE Visual Studio, ani ADO.NET nie są Ci w tym momencie potrzebne. Skup się najpierw na nauce baz danych i SQL, potem dopiero myśl o aplikacjach z nich korzystających.

0
Reniffer napisał(a):

Co do dostępności opracowań nt ADO.NET oraz LINQ - to tak jak piszesz, jest pełno takich opracowań, ale dla ludzi z Twojego świata :)

Źle mnie zrozumiałeś. Mając na myśli nasz świat, chodziło mi o świat w którym istnieje Google, bo mnie trochę zdziwiło, że nie wiesz skąd pobrać materiały do nauki. Nie wywyższam się, każdy kiedyś był początkujący. :)

0

Mnie bardziej nurtuje, po co Ci w ogóle ten SQL 2005, dlaczego nie chcesz pracować na nowszym? Wiedza z Twojej książki i tak znajdzie zastosowanie, bo opisuje podstawy, które się w kolejnych wersjach SQL Server nie zmieniały.

W pracy korzystamy z SQL Managera 2005 i nowszego SQL Managera 2008. Ten 2005 jest prostszy w obsłudze. Znajdę sobie coś SELECT'em, poprawię wartość w bazie, post edit i po sprawie. Natomiast w 2008 te polecenia "SELECT top 1000 rows" i "EDIT top 1000 rows" są rozdzielone, trzeba się między nimi przełączać itd. Niby szczegół, ale jak się przywyknie do interfejsu 2005, to jednak przeszkadza w pracy i irytuje, kiedy odruchowo wpiszesz SELECT'a, chcesz coś poprawić, a tu aha, nie da się, bo przecież trzeba się przełączyć na "EDIT top 1000 rows".
Masz rację, że podstawy się nie zmieniły, bardziej chodzi o poręczność użycia Managera.

Co do LINQ i ADO.NET, to mówił mi o nich mój były Kierownik, który programuje od lat, wszystko pisze kodem, do czego mi daleko, więc to cenna wskazówka, że wyklikiwane technologie, to nie tędy droga, tylko przez Entity Framework. Bardzo Ci za to dziękuję, jak również za nakreślenie "planu nauczania", w jakiej kolejności za co się zabrać.

Książka Vieiry to na pewno pierwszy przystanek, ponieważ w niej pisze także o T-SQL, bez którego nie ruszę naprzód, bo muszę umieć pisać własne funkcje i procedury, które będą liczyć co trzeba w bazie. A tak jak piszesz, dopiero później będzie kolej na "wyklikanie" interfejsu w C# i połączenie jednego z drugim (w takim razie za pomocą Enitity Framework :) ).

Jeszcze raz dziękuję za porady i wskazówki, pozdrawiam serdecznie :).

1
Reniffer napisał(a):

Ten 2005 jest prostszy w obsłudze. Znajdę sobie coś SELECT'em, poprawię wartość w bazie, post edit i po sprawie. Natomiast w 2008 te polecenia "SELECT top 1000 rows" i "EDIT top 1000 rows" są rozdzielone, trzeba się między nimi przełączać itd. Niby szczegół, ale jak się przywyknie do interfejsu 2005, to jednak przeszkadza w pracy i irytuje, kiedy odruchowo wpiszesz SELECT'a, chcesz coś poprawić, a tu aha, nie da się, bo przecież trzeba się przełączyć na "EDIT top 1000 rows".

Po wybraniu "EDIT" możesz przecież u góry modyfikować swoje zapytanie, a w tabelce na dole edytować dane. Po prostu w ogóle nie używaj opcji "SELECT" jak Ci tak przeszkadza. ;)

0

Po wybraniu "EDIT" możesz przecież u góry modyfikować swoje zapytanie, a w tabelce na dole edytować dane. Po prostu w ogóle nie używaj opcji "SELECT" jak Ci tak przeszkadza. ;)

A może faktycznie, trzeba się będzie przestawić na to EDIT :) Zwłaszcza, że co raz częściej bazy są zakładane na wyższych wersjach serwera, których starszy SQL Manager 2005 nie jest w stanie otworzyć i nie można naprawiać wpisów itd.

Los zresztą przesądził: instalka od SQL 2008R2 ściągnęła się jako pierwsza, SQL 2005 stoi na 8%, więc jednak będzie 2008 R2.

Jeszcze raz dziękuję za dyskusję, dobrej nocy :)

0

Nie wywyższam się, każdy kiedyś był początkujący. :)

Miło przeczytać takie słowa :), bo na różnych forach, różnie to bywa ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1