Formułowanie konstruktora w klasie potomnej.

0

Witam, mam stworzoną klasę Punkt, która jest w stanie stworzyć obiekty o współrzędnych x,y.
Mam klasę trapez, która wykorzystuje klasę punkt tworząc wierzchołki boków.
Mam klasę prostokąt, która dziedziczy z klasy Trapez. I tu mam problem, bo muszę stworzyć jeden konstruktor czteroparametrowy public Prostokat (Punkt p1, Punkt p2, Punkt p3, Punkt p4) i oczywiście jest ok, działa. Ale mam problem, kiedy to potrzebuję stworzyć dwuparametrowy, który pobiera p1 i p3 i wyznacza p2 i p4. Nie wiem jak zrobić, kompilator mi nie przyjmuje.
public Trapez(Punkt p1, Punkt p2, Punkt p3, Punkt p4) {
this.p1 = p1;
this.p2 = p2;
this.p3 = p3;
this.p4 = p4; }

to tak z grubsza ten konstruktor

0

Co znaczy zwrot "kompilator mi nie przyjmuje"? Pewnie źle napisałeś ten konstruktor dwuparametrowy, pokaż kod.

0

Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale mówisz, że przesyłasz do konstruktora dwa parametry, a przedstawiasz kod konstruktora, który przyjmuje cztery parametry. Rzeczą jasną chyba jest, że kompilator Ci tego nie przepuści...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1