Skakanie strzałkami po elementach tablicy

0

Witam!
Pilnie potrzebuję waszej pomocy.

Piszę kółko i krzyżyk tylko zmieniłem koncepcje.

Stworzyłem sobie PLANSZE oparta na tablicy charów

 char[,] Plansza = new char[3,3]; 

Która wygląda mniej wiecej w ten sposób:


        static void Rysuj_plansze(char[,] Plansza)
        {
            Console.WriteLine(" "+Plansza[0,0]+" | "+Plansza[0,1]+" | "+Plansza[0,2]+" ");
            Console.WriteLine("---+---+---");
            Console.WriteLine(" "+Plansza[1,0]+" | "+Plansza[1,1]+" | "+Plansza[1,2]+" ");
            Console.WriteLine("---+---+---");
            Console.WriteLine(" "+Plansza[2,0]+" | "+Plansza[2,1]+" | "+Plansza[2,2]+" ");

           
            Czysc_tablice(Plansza);
        } 

I teraz chciałbym przy użyciu strzałek poruszać się po elementach tej tablicy.
Np. chciałbym ustawić się w srodku tej tablicy i potem sterować strzałkami lewo prawo góra i dół.

Więc napisałem bufor do którego zczytuje klawisze i switcha:


Rysuj_plansze(Plansza);

            ConsoleKeyInfo klawisz = new ConsoleKeyInfo();

            if (!Console.KeyAvailable)
            {
                klawisz = Console.ReadKey(true);
            }

            while (klawisz.Key != ConsoleKey.Escape)
            {
                
                switch (klawisz.Key)
                {
                    case ConsoleKey.UpArrow:
                        {
                           
                           
                        }break;

                    case ConsoleKey.DownArrow:
                        {

                        }break;

                    case ConsoleKey.LeftArrow:
                        {

                        }break;

                    case ConsoleKey.RightArrow:
                        {

                        }break;

                    case ConsoleKey.Enter:
                        {

                        }break;

                    case ConsoleKey.Escape:
                        {
                            Environment.Exit(1);
                        }break;
                    default:
                        {
                            Console.WriteLine("Brak wybranej opcjii");
                        }break;
                }
            }     

            Console.ReadLine();
        }
    }

 

Bardzo prosze o pomoc:) Bo myśle nad tym dość długo i nie umiem wymyślić ;)
Wczesniej robilem to na Console.SetCursorPosition ale wydaje mi sie ,że na tablicy bedzie lepiej:)

Pozdrawiam i z gory dzięki:)

0

trzymasz x i y określające aktualną pozycję, dla → robisz x++, dla ← x-- itd.
a samo rysowanie możesz na SetCursorPosition zrobić…

0

A jak to bedzie z tym x i y? skoro chce do konkretnego elementu tablicy przeskoczyc?

0

nie skacze się po tablicy, tylko co najwyżej przechowuje aktualną pozycję, i rysuje odpowiednio na ekranie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1