css dla list UL

0

mam w kodzie z jednej podstron listę li i zaczyna się tak

<UL STYLE="list-style-image: url(http://strona/www/_images/bullet.png)">

i on bierze mi styl dla tego UL z głównego pliku .css, dlaczego tak jest? i jak to powinno być?

dzięki za pomoc, ale dopiero raczkuje w tym.

0

To trzeba lepsze tematy pisać... "UL" wygląda jak "UI", a to kojarzy mi się z User Interface...

0

To tworzy ci listę gdzie punktami będzie rysunek podany pod adresem url(adres).

http://www.w3schools.com/cssref/tryit.asp?filename=trycss_list-style-image

0

Firebug lub podobne narzędzie i tam masz pokazane co i dlaczego się robi.

Screenshot z podglądu przycisku Komentuj na 4p w Operze: http://i.imgur.com/KwF6C.jpg

Widzisz jakie fajne? Polecam ;)

0

to może inaczej, czy na jednej podstronie można mieć dwa UL z różnym stylem?. Czy mogę to robić tak

<UL STYLE="list-style-image: url(http://strona/www/_images/bullet.png)">

czy muszę dodawać do głównego pliku CSS?

0

Style najlepiej trzymać w osobnym pliku, styl w znaczniku html jest najważniejszy tzn. ma najwyższy priorytet i "nadpisuje" ten z pliku css. Oczywiście można używać wiele różnych styli, łączyć je itp. wystarczy zacząć od podstaw czyli przeczytania kursu/książki/tutoriala gdzie tak fundamentalne rzeczy są tłumaczone na dzień dobry.

0

wystarczy zacząć od podstaw czyli przeczytania kursu/książki/tutoriala gdzie tak fundamentalne rzeczy są tłumaczone na dzień dobry.

Dodałbym nawet, że o to przecież chodzi w CSS.

0

dodałem do pliku CSS

taki kod i to nie działa

#body #content ul.test {

list-style-image: url("http://strona/www/_images/bullet.png");

}

natomiast zmiana na takie coś już działa

#body #content ul.test li {
margin-bottom: 5px;
background: url('http://strona/www/_images/bullet.png') no-repeat;
list-style-type: none;
}

...
plik html

  • li1
  • li2

dlaczego tak się dzieje?

0

Zależy co chcesz zrobić konkretnie. 'ul' odpowiada za całą listę, natomiast 'li' za poszczególne pozycje na liście. A więc jeżeli chcesz np zmienić wygląd tła pozycji (np. przycisków w menu) to musisz się odwoływać do 'ul li', czyli do 'li' które jest w 'ul'.

0

chodziło mi o samą zmianę ptaszków li

0

To tak jak napisałem najlepiej wtedy odnieść się do ul li, a więc kod poniżej jest dobry:

body #content ul.test li {
  margin-bottom: 5px;
  background: url('http://strona/www/_images/bullet.png') no-repeat;
  list-style-type: none;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1