Wczytywanie po jednej cyfrze z pliku do tablicy

0

Witam, jak wczytać z pliku kolejno po cyfrze od 0-9 do kolejnych pól tablicy ?

0

A w jakim języku? Generalnie jednak skoro po cyfrze to wczytywał bym zmienną typu znak, i potem "konwertował" go na cyfrę.

0
sig napisał(a)

Generalnie jednak skoro po cyfrze to wczytywał bym zmienną typu znak, i potem "konwertował" go na cyfrę

Generalnie to nie ma znaczenia w jaki sposób się to wczyta, a konwersja tylko spowolni mechanizm wczytywania i nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli w pliku jest sporo tych liczb; Poza tym nie sądzę, żeby autor podczas zapisu liczb do pliku konwertował je na ASCII i ogólnie korzystał z plików tekstowych;


Napisz łaskawie jaki to ma być język i jak to ogólnie widzisz, bo nie wysiliłeś się zbytnio z opisem problemu...

Ja sądzę, że jeśli nie korzystasz do tego z plików tekstowych (co było by idiotyzmem, jeśli są w nim zapisane tylko wspomniane liczby) to otwórz go jak plik amorficzny i w pętli wczytuj je do macierzy; Można to wykonać na zbyt wiele sposobów, by je wszystkie tutaj opisywać;


EDIT

Furious Programming napisał(a)

to otwórz go jak plik amorficzny i w pętli wczytuj je do macierzy

Albo wczytaj od razu cały blok liczb do macierzy (jeśli to Delphi to BlockRead się przyda);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1