ADO.NET - czy warto?

0

Mam następujące pytania związane z .NET:

  1. Czy platforma posiada odpowiedniki widgetów QSqlTableModel i QSqlTableView znanych z frameworka Qt?
  2. Czy ADO.NET jest możliwie prostą i sensowną techniką połączenia z bazami danych w .NET 4.0 czy może można prościej?
    http://msdn.microsoft.com/en-us/data/dd363565.aspx
0

AD1. Nie znam zbyt szczegółowo Qt, więc nie wiem jak przytoczone widgety wyglądają. Natomiast w .NET są jakieś kontrolki do prezentowania danych z bazy w dość przystępny sposób.
AD2. Subiektywne odczucie: moim zdaniem jest to bardzo prosta, logiczna (w większości miejsc), sensowna metoda na łączenie się z bazą. Dość podobnie działa LINQ to SQL, ale moim zdaniem ADO.NET jest bardziej automatyczny, a w połączeniu z LINQ to Entities, robi się bajecznie prosty. Ale tak jak napisałem, to moje prywatne odczucia, może ktoś inny przekona Cię do siebie.

0
Lame napisał(a):

Czy ADO.NET jest możliwie prostą i sensowną techniką połączenia z bazami danych w .NET 4.0 czy może można prościej?
http://msdn.microsoft.com/en-us/data/dd363565.aspx

Co rozumiesz przez ADO.NET? Datasety, model bezpołączeniowy czy Entity Framework?

0

Chcę go użyć do podłączenia się do PostgreSQL i zrobienia interfejsu dla zdalnej bazy danych (desktopowego, około trzech tabel z relacyjnymi powiązaniami, dodawanie, usuwanie, modyfikowanie) prawdopodobnie z użyciem WPF i NPgSql.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1