Wątek zablokowany 2012-07-22 19:10 przez ŁF.

Początek C++

0

Witam. Posiadam 2 tomy książki "Symfonia C++" Grębosza. Zaczynam dopiero przygodę z programowaniem i utknąłem już w pierwszym rozdziale i pierwszym ćwiczeniu. Jest tam ćwiczenie pt. 1.1 Pierwszy program. Ćwiczenie polega na wpisaniu kodu:

#include <iostream>
int main()
{
std:cout << "Witamy na pokładzie";
}

Wpisałem to do notatnika, ale nie mogłem tego otworzyć. Zaopatrzyłem się więc w program Dev-C++. Teraz mogę to otworzyć ale nie jako plik tylko projekt. A w książce pisze "Wykonanie tego programy spowoduje pojawienie się na ekranie tekstu: Witamy na pokładzie". Ktoś wie może co robię źle ? Co zrobić aby plik otworzył się jako program a nie projekt do edycji?

Jeśli to ma znaczenie to zapisałem ten "program" w notatniku jako program.cpp

Proszę o pomoc.

0

Szukałem. Skoro to takie proste to proszę, wytłumaczcie mi to.

Możecie mi podesłać link do tematu gdzie jest to wytłumaczone ?

0

Ludzie, ja naprawdę nie wiem. Tak wygląda pomoc z dziale "Newbie" gdzie powinno się pomagać początkującym ? Skoro wiecie to czemu tracicie czas na wklejanie obrazków. Za ten czas moglibyście mi pomóc.

3
shinerro napisał(a):

Ludzie, ja naprawdę nie wiem. Tak wygląda pomoc z dziale "Newbie" gdzie powinno się pomagać początkującym ? Skoro wiecie to czemu tracicie czas na wklejanie obrazków. Za ten czas moglibyście mi pomóc.

A ty mógłbyś przeczytać dokładnie to co jest napisane przedtem albo spytać googla.

0

Napisałem już że nie potrafię tego znaleŹć w innych tematach. Naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc ? W google też szukałem. na pewno jest, w to nie wątpie, ale nie mogę znaleŹć. Byłbym wdzięczny za link.

1

Pobierz coś normalnego jak Code::Blocks lub kompiluj ręcznie (w konsoli: g++ nazwa_pliku.cpp).

0

Dziękuje Patryk27. Tylko o to prosiłem.

3
shinerro napisał(a):

Napisałem już że nie potrafię tego znaleŹć w innych tematach. Naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc ? W google też szukałem. na pewno jest, w to nie wątpie, ale nie mogę znaleŹć. Byłbym wdzięczny za link.

To najlepiej w ogóle nie zaczynaj, marnujesz swój czas. Możesz zamiast tego np. uczyć się poprawnej polszczyzny.

2

Poczytaj stronę 8-11 w pierwszym tomie.

0

Każdy popełnia błędy, dziękuje za pokazanie mi które. Niestety, -123oho ja się nie poddam. To by znaczyło że twój hate ma na mnie jakiś wpływ. Przynajmniej zobaczyłem jak tutaj wygląda pomoc dla początkujących, nawet w dziale do tego przeznaczonym. Znajdę inne forum na którym na pewno zostanę lepiej przyjęty.

0

Dobra dajcie sobie na luz.
@shinerro wejdź na Google i poczytaj co to jest kompilator. Następnie poszukaj definicji co to jest IDE.
Kiedy już będziesz to wiedział wróć do książki i spróbuj z tym kodem zabawić się jeszcze raz.
DevC++ powoduje przejaw trollowania w społeczności programistów dlatego nie korzystaj z tego środowiska - nawet jeśli jesteś początkujący... Ściągnij i zainstaluj sobie Code::Blocks.
Potem poczytaj to: http://wiki.codeblocks.org/index.php?title=Creating_a_new_project i już powinieneś wiedzieć co i jak a potem iść dalej... :-) Nie zniechęcaj się tak szybko...

0

Pobrałem Code::Blocks, znalazłem błąd w kodzie i wszystko działa. Dzięki Mystogan, cieszę się że ktoś taki się tutaj znalazł.

5

@shinerro, niestety takie wątki są tutaj prawie codziennie, zadałeś jeszcze "gorsze" pytanie (wynikające z nieuważnego czytania pierwszych stron książki) niż ma to miejsce zazwyczaj. Nie powinieneś się dziwić, że ludzie się irytują, kiedy nie czytasz dokładnie, nie korzystasz z wyszukiwarek i w pierwszej kolejności przychodzisz na forum, którego regulamin w ten sposób łamiesz. Staramy się pomagać, ale oczekujemy po prostu pewnej dozy samodzielności. Teksty o odpuszczeniu sobie programowania nie mają na celu obrażania, one są jedynie stwierdzeniem faktu, wynikiem obserwacji: jeżeli początkujący nie podchodzi poważnie do nauki i wykazuje postawę roszczeniową to marnuje tylko czas, szybko porzuci programowanie. Póki co obie strony "konfliktu" powinny dać sobie na wstrzymanie...

5

nie wszyscy tutaj są chamami. jednak wierz mi, że banalnych pytań o absolutne podstawy są tutaj setki rocznie i stąd po trosze usprawiedliwiona irytacja niektórych użytkowników.
odpowiedź na swoje pytanie znalazłbyś w kilka minut na google, jeśli tylko umiałbyś szukać. to bardzo cenna umiejętność w tych czasach, pozwala samodzielnie rozwiązywać niekiedy bardzo zaawansowane problemy. bez niej tylko będziesz tracić czas na zadawanie pytań na forum i czytanie odpowiedzi "google it" podirytowanych userów. na początek sugeruję lekturę kilku pierwszych wyników zapytania "jak skompilować program w cpp".

@Patryk27: opanuj się.

0

Twój program powinien tak wyglądać
#include <conio.h>
#include <iostream>

int main()
{
std::cout << "Witamy na pokladzie";
getch();
}

getch() czeka na pobranie znaku więc zobaczysz efekt swego programu w konsoli , zawsze to dołączaj zwłaszcza na początku nauki pisania w C++ , jeśli mogę Ci coś doradzić to zacznij od C zamiast C++ , dobrą książką jest dla początkujących Język ANSI C. Programowanie ,Autorzy: Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie . A code block nie polecam Ci , lepiej używaj DEV c++ , lub Qt , lub visual studio .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1