pakiety; dlaczego nie działa?

0

Hej!
Chcę się nauczyć programować.

Podczas tworzenia nowego projektu u góry jest zamieszczona nazwa pakietu.
Dlaczego skasowanie jej skutkuje błędem o treści:

Error: Could not find or load main class probuj.Probuj ?

Kod jest pusty,nic nie pisałam. Sam szablon w prezencie od NetBeansa.

Dziękuję za pomoc!
:)

0

Ponieważ to jest główny pakiet twojej aplikacji. Poczytaj o pakietach.

1

Dopóki klasa Probuj była w pakiecie probuj, to miałą nazwę probuj.Probuj. Jak usunęłaś deklarację package..., to nazwa klasy się zmieniła na Probuj. Jeżeli nie korzystasz z IDE, tylko uruchamiasz program wpisując polecenie java, to w pierwszym przypadku (z pakietem) musi być w katalogu, który zawiera podkatalog probuj i wpisać polecenie java probuj.Probuj. W drugim przypadku musisz być w katalogu, który zawiera plik Probuj.class i wpisać polecenie java Probuj.

0

Chciałam uruchomić i skompilować program za pomocą wiersza poleceń.
Jeśli przeciągnę mój program na okno konsoli to się uruchamia.
Z tego co wyczytałam na forum, żeby uruchomić za pomocą komend powinnam napisać w swoim docelowym folderze(gdzie jest mój plik z programem) tak:

javac Probuj.java

a następnie skompilować za pomocą komendy:

java Probuj

Nakładając to co napisałeś rozumiem, że powinnam przed tymi nazwami dodać nazwę pakietu czyli probuj.

O obu przypadkach konsola informuje mnie, że javac i java nie są komendami wewnętrzymi ani zewnęrznymi albo jakimiś innymi( wtykowymi?).
Wyczytałam, że trzeba zmienić zmienną systemową *Path *na ścieżkę dostępu naszego docelowego programu. Zrobiłam tak a rezultatów nie ma.

Myślę, że coś namieszałam. Ale nie mam pojęcia co.

0

Co nazywasz "docelowym programem"? Jęsli masz Windows, to zmienna PATH powinna zwierać coś w rodzajuC:\program files\java\jdk1.7.0\bin;

0

Mój "folder docelowy" to \Users\Kasia\Documents\NetBeansProjects\Probuj\src\probuj

a program docelowy to po prostu mój program. głupio się wyraziłam

0

Będąc w tym miejscu:
C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_03\bin

działając komendą Probuj.java uruchamiam program

Jak go teraz skompilować?

0

To

C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_03\bin;
ma być fragmentem zmiennej środowiskowej PATH. Nim zacznie programować poczytaj trochę o zmiennych środowiskowych.

0

No gapa ze mnie z tymi zmiennymi systemowymi.
Poprawiłam je.
Już wiem gdzie leżał błąd.

komenda javac Probuj.java działa na poziomie C:\Users\Kasia\Documents\NetBeansProjects\Probuj\src\probuj
natomiast java probuj.Probuj działa na poziomie C:\Users\Kasia\Documents\NetBeansProjects\Probuj\src

teraz to wydaje mi się bardzo logiczne, ale wczoraj zgłupiałam całkowicie.
__
dzięki za pomoc;)__
program działa i można iść dalej:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1