JOGL - jak dodać do eclipse

0

Witam,
jestem nowa na forum i dopiero od niedawna programuje w javie.
Chciałam dodać do mojego eclipsa biblioteke JOGL. Pobrałam już odpowiedznie pliki gluegen i jogl ze strony
http://jogamp.org/deployment/autobuilds/master/

Jednak teraz nie wiem jak je dodać do eclipsa. Czy można je dodać do niego na stałe czy też muszę je dodawać osobno do każdego projektu, w którym chce z niego korzystać?
I chciałam się również zapytać czy znacie jakiś prosty tutorial, który byłby dobry na początek używania JOGL?

0

Window/Preferences/Java/Build Path/User Libraries dodajesz wlasne biblioteki. Możesz również od razu dodać do projektu w Project Properties

0

No dobrze, zrobiłam jak napisał bolson i zaczełam pisać program hello world który miał sprawdzić czy biblioteki są dodane. Pojawia się błąd iż biblioteka nie istnieje
Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: no JOGL in java.library.path

co robię źle? podaje swój kod

import javax.media.opengl.GLCapabilities;




public class JOGLHelloWord {

	public static void main(String[] args) {
		try {
			System.loadLibrary("JOGL");
			System.out.println("Hello World! (The native libraries are installed.)");
			GLCapabilities caps = new GLCapabilities(null);
			System.out.println("Hello JOGL! (The jar appears to be available.)");
		} catch (Exception e) {
			System.out.println("e");
		}
		
	}

} 
0

naprawdę nikt nie wie co robię źle?

0

Shalom skąd mam wiedzieć czy brakuje jakiś jarów? i jak to zmienić bo nie mam już zielonego pojęcia

0

Skąd masz wiedzieć? Ogólnie proponuje użyć głowy do innych celów niż jedzenie. Warto skupić się głównie na takiej jej części jak mózg. Masz napisane:

Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: no JOGL in java.library.path

Co znaczy mniej więcej: "program się wysypał bo nie znalazł w buil-path biblioteki JOGL którą próbujesz załadować". Wnioskuje więc że tej biblioteki nie ma w build-path. Dodaj ją tam z łaski swojej.

0

no dodałam wszystkie pliki które pobrałam tak jak napisał bolson i mimo to program nie widzi biblioteki JOGL :(

0
System.loadLibrary("JOGL"); 

ta linijka jest potrzebna?

0

czy jest możliwe aby ktoś opisał mi krok po kroku jak to zrobić by chyba nigdy do tego nie dojdę:(

0

zakomentowałam linijkę i niestety nadal nie działa
a chodzi mi o to, że może robię jakiś błąd podczas dodawania bibliotek, więc może ktoś może mi to opisać krok po kroku

0

tak nadal występuje ten sam błąd
Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: no JOGL in java.library.path

http://ompldr.org/vZWhiOQ

czyli już wiem, że mam źle dodane, możesz napisać jak je dodać? i najlepiej skąd ściągnąć do Windows 32 bit

rozwinięta biblioteka
http://ompldr.org/vZWhiag

7 linijka kodu
System.loadLibrary("JOGL");

po usunięciu 7 linijki

Hello World! (The native libraries are installed.)
Catched: C:\Users\Nati\Desktop\jogl\gluegen-2.0-b480-20120123-windows-amd64\jar\gluegen-rt-natives-windows-i586.jar (Nie można odnaleźć określonego pliku)
Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: C:\Users\Nati\Desktop\jogl\gluegen-2.0-b480-20120123-windows-amd64\lib\gluegen-rt.dll: Can't load AMD 64-bit .dll on a IA 32-bit platform

czyli to nie ta biblioteka? a była zapisana jako Windows 32 bit
wiesz może skąd ściągnę odpowiednią? żeby znowu nie pomylić

skąd mam wiedzieć, które są dla Windows 32 bit, bo podejrzewam że te z końcówką *amd64.jar to dla 64 bitów

dzięki, teraz po usunięciu 7 linijki kodu, i dodaniu podanych bibliotek działa
tylko dlaczego gdy jest w kodzie
System.loadLibrary("JOGL");
to pojawia się błąd
Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: no JOGL in java.library.path

chciałabym to zrozumieć

czyli mimo tego, że ta linia kodu nie działa to JOGL będzie działać ;] ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1