Liczy trójkątne

0

Siemka!
mam do napisania program, który z przedziału od a bo b zapisuje do pliku liczby trójkątne. Czyli np od a=1 do b=3 zapisał by w pliku tekstowym:
1:1
2:3
3:6.

Problem polega na tym, że nie wiem jak się za to zabrać... czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać choćby początek pętli?
z góry thx

0

Chodzi o te liczny trójkątne: http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_tr%C3%B3jk%C4%85tna ?

Jeśli tak to (pseudokod, nie znam Delphi):

sum = 0;
i = 1;
forever:
    sum += i;
    if (sum >= a) { write(sum); }
    if (sum > b) { break; }
    i += 1;
1
program LiczbyTrojkatne;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;

var
  a, b, i : Integer;
  x : Extended;
  TF : TextFile;
begin
  WriteLn('Liczby trojkatne - Podaj zakres od a do b.');
  WriteLn('Podaj a: ');
  ReadLn(a);
  WriteLn('Podaj b: ');
  ReadLn(b);
  AssignFile(TF, GetCurrentDir+'\wynik.txt');
  ReWrite(TF);
  for i := a to b do
  begin
    x := (i*(i+1))/2;
    WriteLn(TF,IntToStr(i)+':'+FloatToStr(x));
  end;
  CloseFile(TF);
end.
2

@0DFh , mi też napiszesz program?

2

@-123oho: Tobie też napiszę, co chcesz i w jakim języku? ;)

Język: Pascal/Delphi, kompilator dowolny (byle Windowsowy)
Zadania masz na bashu http://ludzie.4programmers.net/bash/?303 (loader możesz napisać w asmie, pozwalam).

Dobra, pomógł, jest progress, nie ma co narzekać

No właśnie jest bo:

  1. Wspiera nierobów i leniów których nie lubię
  2. Zabiera robotę normalnym programistom
    A potem się dziwicie że tylu programistów debili, no ale jednak okazuje się, że sami za nich robicie więc wspieracie ich głupotę (Już nie wspominając o tym że robienie gotowców o was też nie świadczy najlepiej).

wykańcza konkurencję w zarodku, nie pozwala jej myśleć :D

Naprawdę dumnie może o sobie powiedzieć:
Jestem osobą, która przyczynia się do rozwoju debilizmu i nieróbstwa. Dzięki mnie osoby które coś powinny umieć, nie umieją tego a mimo to dostają zaliczenie.

0

za program oczywiście dziękuję ale prosiłem o pomoc w zaczęciu :) ale oczywiście dziękuję

1

-123oho: nie krytykuj jeśli nie znasz człowieka. nie prosiłem o gotowy program tylko o pomoc w zaczęciu, program mi nie kompilował, bo nie miałem floattostr, i o to mi chodziło, a to, że ktoś napisał gotowy program to nie moja wina

Mówię ogółem, nie koniecznie o tobie.

Aktualnie nie umiem czegoś takiego napisać...

To się ucz! Bo inaczej nie zrobisz mi gotowca i konkurencja przejmie twoje udziały!!!
A tak serio: Po prostu nie dawaj gotowców i będzie ok.

1

-123oho: nie krytykuj jeśli nie znasz człowieka. nie prosiłem o gotowy program tylko o pomoc w zaczęciu, program mi nie kompilował, bo nie miałem floattostr, i o to mi chodziło, a to, że ktoś napisał gotowy program to nie moja wina
Kolejny chrzan, w tym programie nie jest konieczny ten floattostr, bez niego nawet prościej wychodzi, jeden wiersz zamiast czterech:

for i:=a to b do WriteLn(TF,i,':',i*(i+1) div 2);

lub:for i:=a to b do WriteLn(TF,i,':',i*(i+1) shr 1);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1