Formularz - zjadanie liter w zmiennej

0

Witam,
Długo zastanawiałem się czy napisać tutaj ale analizując moje wcześniejsze skrypty, sam już nie wiem od czego to zależy. Mianowicie, napisałem coś takiego:

 
<?php 
if(isset($_POST['submit'])){
   $email = $_POST['email'];
   }else {
    $email ['email'] == " ";
   }

}

echo "Tu jest formularz składający się z jednego pola input i przycisku wyślij ";
?>


Tam gdzie echo to formularz, dlatego kodu nie napisałem.
Pytanie, czemu jak daje submit to ucina mi litere początkową, że zamiast wyrazu Język jest ęzyk?
Sprawdziłem, też zmienijąc w miejsce submit dając email, tak samo jest.
Dziwne jest, bo jak wcześniej tworzyłem formularze z mysql_query i tak samo wyglądal kod, tylko bylo więcej zmiennych, nic nie ucinało a teraz nic. Od razu poprzedzę pytanie, czemu jedną zmienną przekazuje, przechowuje, bo chce napisać inaczej newsletter. Kiedys newsletter napisałem składający się z dwóch funkcji i formularza. Teraz chce mieć w jednym.
Czemu tak się dzieje?

0
$email ['email'] == " ";

O_O?
pokaż minimalny przykład, który generuje błąd

0

Napisałem teraz w na Xampp:
O to cały kod, ale przy submit i email w linii isset nie zjada liter a na starej wersji Vertrigo z 2009 roku zjada. Hmm
o to kod:


if(isset($_POST['email'])) {
    $email = $_POST['email'];
    }else {
      $email ['email'] == " ";
    }
    
     
echo "<form action=\"index.php\" method=\"post\" />
  <input type=\"text\" name=\"email\" />
  <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Wyślij\" />
</form>";
echo "$email";

 

Co prawda, jak zobaczyłem, że na vertrig zjada mi pierwsza literę to var_dumb pokazało mi string 6.

Jeszcze jedno pytanie. czemu do bazy mi wysyłają się stare dane jak podałem nowe? Jak przed tym się uchronić?
Przykład:
Podaje nowe dane imie, nazwisko itd, widzę w bazie stare i teraz to nowe co podałem.

0

Rozwiązałem problem. Napisałem na vertrigo co zjadało pierwszą literę, kod od nowa i bez tego dziwactwa ;) Również dodawanie do bazy działa, ale jak jest odświeżanie, klikanie na wyślij to jest dodawane do bazy puste pole.
Wniosek, jest taki że lepiej własnych skryptów nie kopiować za pomocą kopiuj wklej bo zawsze wyjdzie niespodzianka;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1