zmienne do tego schematu

1

Witam. Chciałbym zrobić program do obliczania.. tutaj schemat.

7882355514fa3f95527acd.png

jak zrobić- żeby można było podstawić wzór i wynik otrzymać w danym textbox?

0

Trochę zabardzo przywaliłeś z tymi textboxami :D, może napisałbyś coś więcej, w jakiej technologii czy cuś, bo to tak ciężko stwierdzić na oko...
Ale to pewnie będzie coś na zasadzie, wprowadzasz do któregoś texta zmienne, później realizujesz przez funkcje obliczenia, i podpinasz pod zdarzenie, tak by wynik pokazał się w określonym polu... taka jest moja wizja tego, ale wiem że są mądrzejsi i Ci doradzą.

0
Creeative napisał(a):

Trochę zabardzo przywaliłeś z tymi textboxami :D, może napisałbyś coś więcej, w jakiej technologii czy cuś, bo to tak ciężko stwierdzić na oko...
Ale to pewnie będzie coś na zasadzie, wprowadzasz do któregoś texta zmienne, później realizujesz przez funkcje obliczenia, i podpinasz pod zdarzenie, tak by wynik pokazał się w określonym polu... taka jest moja wizja tego, ale wiem że są mądrzejsi i Ci doradzą.

Właśnie o to chodzi.. mam np. pierwszą zmienną A i drugą B to chce żeby to pomnożyło i wpisało do C. A jak nie ma w A to żeby wzięło z C i podzieliło przez B i wpisało do A.

C++.

0

Podaj środowisko.

0

builder 6 pro.. albo w visual studio 2010.

0

Jeżeli chcesz robić w bardziej czystym c++ i łatwo bawić się okienkami to buildera weź. Łap przykład na najzwyczajniejsze dodawanie:

 
int a = StrToInt(Edit1->Text);
int b = StrToInt(Edit2->Text);
int c = a + b;
Edit3->Text = IntToStr(c);
0

Ale takie coś umiem. tylko jak zrobić żeby liczyło w drugą stronę-

jak jest wartość A wpisana to licz c=a*b.. jeżeli nie ma wpisanej wartości A. to licz a=c/b.

0

A o instrukcji warunkowej słyszałeś?

if (Edit1->Text == "")
{
//instrukcje kiedy edit1 pusty
}
else
{
//kiedy pełny
}
0

Nie slyszalem. juz zamowilem ksiazke symfonia c++ czy jakos tak, mysle ze to tam bedzie.

dzieki. a czy mogbys napisac przyklad razem z tym pierwszym kodem? bo nie wiem czy na pewno wiem, jak to dziala.

0
if (Edit1->Text == "")
{
int a = StrToInt(Edit1->Text);
int b = StrToInt(Edit2->Text);
int c = a * b;
Edit3->Text = IntToStr(c);
}
else
{
int b = StrToInt(Edit2->Text);
int c = StrToInt(Edit3->Text);
float a = c/b + c%b;
Edit3->Text = FloatToStr(c);
}

Masz od razu dzielenie z przecinkiem.

0

Nie wiedziałem ze to takie łatwe. na pięciu forach dałem pytanie i tylko tutaj dostałem odpowiedź. bardzo ale to bardzo dziękuje. a funkcję sprawdziłem i nawet mi działa :)

0
mr_jaro napisał(a):

Jeżeli chcesz robić w bardziej czystym c++ i łatwo bawić się okienkami to buildera weź. Łap przykład na najzwyczajniejsze dodawanie:

 
int a = StrToInt(Edit1->Text);
int b = StrToInt(Edit2->Text);
int c = a + b;
Edit3->Text = IntToStr(c);

jak zrobić z tym przykładem- żeby można było wpisywac przecinek np. A 2,6 +3,2 = bez błędu. Bo całe czas błąd wyskakuje, że nie może być przecinek.

0

Ostatni raz ci odpisuje, następne pytania zadaj jak zaczniesz przerabiać tę książkę o c++.
Po pierwsze "," to operator który ma swoje znaczenie i nie może być użyty w tym miejscu. Musisz użyć ".". Po drugie int to typ danych przechowujący liczby całkowite, więc musisz użyć typu zmiennoprzecinkowego jakim jest chociażby użyty już przeze mnie float. Funkcje konwertujące też musisz tak zamienić tzn nie IntToStr a FloatToStr, nie StrToInt a StrToFloat.
btw. Oczywiście można tak zrobić aby można było wpisywać też "," ale to by wymagało napisania przez ciebie funkcji podmieniającej znak w stringu, ale to sobie odpuść na razie. Weź się za naukę a uwierz mi po kilku-kilkunastu godzinach nauki sam to napiszesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1