Problem z napisaniem programu

0

Witam. Na wstępie napiszę, że nie jestem programistą a mam do napisania krótki program w C. Treść : Napisz program, który będzie przeliczał kąty z miary łukowej w radianach na miarę w stopniach. (minutach, sekundach), i odwrotnie. Zastanów się jak zorganizować dialog z operatorem programu aby umożliwić mu wskazanie porządanego wariantu konwersji. Wskazówka 360stopni=2pi radianów

Czy mógłby mi ktoś napisać taki programik? Pozdrawiam

5

Tutaj jest link do artykułu z którego cytuję: http://wyborcza.pl/1,86116,11633916,Profesor_do_mlodych__wyksztalconych_bezrobotnych_.html

A poniżej cytat:
"Ale czy przypadkiem nie jest tak, że zostaliście oszukani, bo chcieliście być oszukani? Czy przyszliście na studia po to, aby zdobyć wiedzę i umiejętności, czy aby uzyskać dyplom? Czy wspieraliście wymagających nauczycieli, czy zwalczaliście plagiaty, czy chodziliście na wykłady, czy nie odpisywaliście (lub dawali odpisywać) na egzaminach? Teraz jesteście oburzeni, bo uważacie, że należy się Wam praca. Pracy jest wiele, ale nie ma ludzi potrafiących ją wykonać."

0
albertososo napisał(a):

Tutaj jest link do artykułu z którego cytuję: http://wyborcza.pl/1,86116,11633916,Profesor_do_mlodych__wyksztalconych_bezrobotnych_.html

A poniżej cytat:
"Ale czy przypadkiem nie jest tak, że zostaliście oszukani, bo chcieliście być oszukani? Czy przyszliście na studia po to, aby zdobyć wiedzę i umiejętności, czy aby uzyskać dyplom? Czy wspieraliście wymagających nauczycieli, czy zwalczaliście plagiaty, czy chodziliście na wykłady, czy nie odpisywaliście (lub dawali odpisywać) na egzaminach? Teraz jesteście oburzeni, bo uważacie, że należy się Wam praca. Pracy jest wiele, ale nie ma ludzi potrafiących ją wykonać."

Słuchaj nie bajeruj mnie takimi artykułami, sam często pomagam ludziom w swoim fachu, bo rozbieżność przedmiotów na studiach jest bardzo duża. Dla mnie nigdy programowanie się nie przyda. Mój kierunek z programowaniem ma z 5-10% wspólnego. Piszesz tak jakbyś ty nigdy nie ściągał przez całe życie.

UU co za kujony, pewnie nigdy nikogo nie prosiliście o pomoc, nigdy nie ściągaliście ... a tam nie będę komentował "w"aszych uwag.

2
mikos napisał(a):

Słuchaj nie bajeruj mnie takimi artykułami, sam często pomagam ludziom w swoim fachu, bo rozbieżność przedmiotów na studiach jest bardzo duża. Dla mnie nigdy programowanie się nie przyda. Mój kierunek z programowaniem ma z 5-10% wspólnego. Piszesz tak jakbyś ty nigdy nie ściągał przez całe życie.

Program, o który prosisz, mieści się w mniej niż 1% „programowania w ogóle”, więc jeśli Twój kierunek ma z programowaniem 5–10% wspólnego, to sorry, ale musisz to wiedzieć. ;)

Mogę pomóc podając algorytm:

  1. Wypisz pytanie o rodzaj konwersji
  2. Wczytaj rodzaj konwersji
  3. Wczytaj wartość x
  4. Jeśli rodzaj konwersji to deg to rad, to wypisz (x / 360.0) * (2.0 * pi)
  5. W przeciwnym wypadku wypisz (x / (2.0 * pi)) * 360.0
0
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>

int main(int argc, char* argv[])
{
    float rad, stop;
    int choice;

    do {
        system("CLS");
        printf("Menu glowne:\n");
        printf("1. Radiany na stopnie\n");
        printf("2. Stopnie na radiany\n");
        printf("0. Wyjscie\n");
        scanf("%d", &choice);

        if (choice == 1)
        {
            printf("Podaj miare w radianach:\n");
            scanf("%f", &rad);
            stop = (180 * rad) / M_PI;
            printf("%f radianow = %f stopni\n", rad, stop);
        } else
        if (choice == 2)
        {
            printf("Podaj miare w stopniach:\n");
            scanf("%f", &stop);
            rad = (stop * M_PI) / 180;
            printf("%f stopni = %f radianow\n", stop, rad);
        }
        system("PAUSE>NUL");
    } while(choice != 0);
    return 0;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1