2 textboxy, które tak samo się przewijają...

0

Witam! Mam obok siebie dwa textboxy. Jest taka opcja, żeby przy przewijaniu pierwszego drugi sam się przewijał? Bo to są tak jakby kolumny z danymi i chciałbym, żeby wiersze o tych samych numerach zawsze były na tej samej wysokości.

1

Jeżeli chodzi o WinForms to .NET wysyła do kontrolki wiadomość o numerze WM_USER + 7441, gdy użytkownik zescrolluje tekst za pomocą klawiatury, przeciągnięcia zaznaczenia myszką albo klikając na przyciski scrollbara. Gdy przeciągnie cały scrollbar, wysyła tylko VM_VSCROLL.

Musisz napisać własną klasę dziedzicząc po oryginalnym TextBoksie przeładowując WndProc i reagując na powyższe wiadomości wystawić np. event Scrolling. W formie go odbierzesz i już za pomocą .NETowych metod możesz zmienić pozycję w drugim TextBoksie (np. za pomocą SelectionStart i ScrollToCaret albo samemu wysyłając wiadomość WM_VSCROLL, jeżeli nie chcesz zmieniać pozycji karetki).

0

No faktycznie zapomniałem dokładnie napisać. Piszę w Visual Studio 2005 Express C#. Czyli nie da się tego jakoś prościej zrobić?

3

No niestety, czasem w programowaniu trzeba zrobić coś więcej niż przeciągnięcie kontrolki z toolboksa.

0
Sarrus napisał(a)

Ale w czym piszesz dokładnie? WinForms?

Pytacz napisał(a)

No faktycznie zapomniałem dokładnie napisać. Piszę w Visual Studio 2005 Express C#.

  • Jaki masz komputer?
  • Szary.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1