Generowanie textboxów w pętli, wypełnienie ich i zczytanie wartości do tablicy

0

Witam,
Borykam się z pewnym problemem i nie wiem jak to zrobić. Tworzę układ równań o n niewiadomych (max 7). Liczbę niewiadomych ma definiować użytkownik. Potem kolejno w zależności od tego jaką liczbę niewiadomych użytkownik zdefiniuje, powinna pojawić się grafika (na której będzie 'n' równań o 'n' niewiadomych). Teraz pytanie. W miejscu tych niewiadomych chciałbym generować textboxy. Po wpisaniu do tych textboxów wartości chciałbym je zapisać do macierzy. Czy jest taka możliwość? nie wiem jak adresować textboxy...tzn jak wpisywać wartość textboxów do tablicy...która też będzie zależna od liczby niewiadomych

0

chciałbym się dowiedzieć jak np: zrobić pętlę tworzącą textbox1-.......->textbox7. Dalej chciałbym pisać pętlę która po kolei by sczytywała wartości z textboxów i wpisywała do tablicy. Miałem już problem z czyszczeniem textboxów. Nie potrafiłem ich adresować. Przykładowo na jednej formatce chciałem w pętli wyczyścić 6 na 15 textboxów. Nie potrafiłem tego więc poszedłem inną drogą i wykorzystałem czyszczenie wszystkich textboxów. Sprawdzałem czy kontrolka to textbox, jeśli tak to czyściłem...ale do tej pory nie wiem jak można to zrobić w pętli...Teraz mam odwrotny przypadek...nie kasowanie a tworzenie textboxow a potem sczytywanie z nich wartości

0

Może tak?

List<TextBox> lText = new List<TextBox>();
for (int i = 0; i < 10; i++)
{
	TextBox txtBox = new TextBox();
	// ustaw tutaj właściwość Location dla tego textboxa
	lText.Add(txtBox);
	this.Controls.Add(txtBox);
}
0

A jak z tych textboxów czytać informacje, które kolejno zapiszę w datagrid??

Przykład rozmieszczenia text boxów poniżej (zrobione tą pętlą o której pisałeś wyżej)

  1. # # #

  2. # # #

  3. # # #

I teraz jak po wypełnieniu tekstboxów zapisać te informacje do macierzy. Chodzi o wpisanie informacji do macierzy w takiej kolejności jak są ustawione textboxy powyżej ( z zachowaniem kolumn i wierszy.

0
facebak napisał(a)

A jak z tych textboxów czytać informacje, które kolejno zapiszę w datagrid??

Dlaczego chcesz informacje z TextBoxów przepisywać do DataGrid? Nie lepiej od razu wprowadzić je do DataGridView?

0

Troszkę źle tam to napisałem...chodzi mi o tablice nie o datagrid....z tych stworzonych textboxow po wypełnieniu żeby zapisać te dane do tablicy

0

W trakcie generowania TextBoxów nadaj im jakieś sensowne Name albo Tag, dzięki którym będziesz mógł łatwo zidentyfikować je podczas odczytu i wstawić dane do odpowiedniej komórki tablicy.

0

czyli jest jednak jakaś metoda na to...Myślałem, że nie da się czegoś takiego osiągnąć w pętli i trzeba to ręcznie pisać. No nic zobaczymy co dzisiaj uda mi się znaleźć na internecie i co uda mi się zdziałać w tym kierunku. Myślałem np nadawać textbox(i) i teraz w zależności od tego jakie i będzie w pętli, taki będzie textbox.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1