Przekazywanie informacji do formy głównej TMemo/Formy

0

Witam

Mam mały problem. Mam 2 Formy, Form1 i Form2. Na Form1 znajduje się TMemo i Button. Jak kliknę Button pojawia się Form2 na której jest TMemo (kolejny). Chciałbym wpisać coś na Memo znajdującym się na Form2 i po akceptacji żeby pojawił się ten tekst na Memo ale na Formie1.

Dodaję Unit1 do Formy2, ale nie tędy droga chyba, bo to nie działa. :(

0
maxiu1989 napisał(a)

Chciałbym wpisać coś na Memo znajdującym się na Form2 i po akceptacji żeby pojawił się ten tekst na Memo ale na Formie1.

Pokaż jak to robisz.

0

Dodaj Unit z Form1 do sekcji uses, ale pod implementation i później w przycisku zamykającym formatkę Form2 czy gdzie tam chcesz przed Close; daj taki kod:

  Form1.Memo1.Text := Form2.Memo1.Text;

O ile dobrze zrozumiałem co chcesz osiągnąć.

0
 unit Unit3;

interface

uses
  Winapi.Windows, Winapi.Messages, System.SysUtils, System.Variants, System.Classes, Vcl.Graphics,
  Vcl.Controls, Vcl.Forms, Vcl.Dialogs, Vcl.StdCtrls, unit2;

type
  TForm3 = class(TForm)
    Memo1: TMemo;
    Button1: TButton;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form3: TForm3;

implementation


{$R *.dfm}

procedure TForm3.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Form2.Memo1.Text := Form3.Memo1.Text;
  Form3.Hide;
end;

end.
unit Unit2;

interface

uses
  Winapi.Windows, Winapi.Messages, System.SysUtils, System.Variants, System.Classes, Vcl.Graphics,
  Vcl.Controls, Vcl.Forms, Vcl.Dialogs, Vcl.StdCtrls, unit3;

type
  TForm2 = class(TForm)
    Memo1: TMemo;
    Button1: TButton;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form2: TForm2;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm2.Button1Click(Sender: TObject);
begin
Form3.Show;
end;

end. 

Wychodzi błąd "Circular unit reference to Unit2"

Moim celem jest pobranie danych od usera, i dalsze wykonanie kodu, przekazywanie z Formy do formy cos nie działa. No chyba że z formy głównej do form "pobocznych"

1

Masz problemy z czytaniem? Napisałem wyraźnie:

olesio napisał(a)

Dodaj Unit z Form1 do sekcji uses, ale pod implementation

A zobacz gdzie dodałeś u siebie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1