C/Kwadrat kolejnych liczb naturalnych

0

Cześć,
mam problem z napisaniem programu który ma za zadanie na wyjściu wypisać sumę kwadratów liczb naturalnych od zera do liczy n, którą użytkownik sam określa. Chciałem to wszystko zrobić w pętli for, ale coś mi nie wychodzi...

Żeby nie było że czekam na gotowca, pozwoliłem sobie napisać sam szkielet programu.

#include <stdio.h>
int main(){
   int n, i, c;
   printf("Podaj swoja liczbe n);
   scanf("%d", &n);
   
   for(i=0; i<=n; i++){
   printf("i^i"); /// funkcja wypisze kwadraty liczb aż do liczby n
   }
return 0;
}

Jak mam zrobić by funkcja zsumowała te kwadraty, próbowałem różnych metod. Od metod w stylu:

suma+= i*i

po różnorakie kombinacje z petla while, z tym ze w poleceniu jest napisane by zrobić to w pętli for, więc...

0

Tak jak napisałeś:

#include <stdio.h>
int main(){
   int n, i, c = 0;
   printf("Podaj swoja liczbe n");
   scanf("%d", &n);
 
   for(i=0; i<=n; i++){
     c += i * i; // ta linijka
   printf("i^i"); /// funkcja wypisze kwadraty liczb aż do liczby n
   }
return 0;
}
 
0

Nie działa, wynik znika. Spróbowałem użyć getchar();, ale jakoś nie działa... Inna sprawa na pewno nie wyświetla się tam prawidłowy wynik.

Używam dev c, może to jego wina ? Chociaż ten sam wynik pod gcc...

0

Jak dla mnie to jest wporządku:

#include <stdio.h>
int main()
{
	int n, i, c = 0;
	printf("Podaj swoja liczbe n: ");
	scanf("%d", &n);

	for(i=0; i<=n; i++)
	{
		c += i * i; // ta linijka
		printf("%d^%d = %d\n", i, i, i * i); /// funkcja wypisze kwadraty liczb aż do liczby n
	}

	printf("\nWynik: %d", c );

	getchar();
	getchar();
	return 0;
}
0
psikuta222 napisał(a)

wypisać sumę kwadratów liczb naturalnych od zera do liczy n

printf("%d^%d = %d\n", i, i, i * i);

Powinno być:

printf("%d^2 = %d\n", i, i*i);

Czysta formalność wyświetlania

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1