Konstruktor domyślny

0

Witam,

Robiłem ostatnio program na leckji:

// kamil_konstruktory.cpp : Defines the entry point for the console application.
//

#include "stdafx.h"
#include<iostream>
#include<conio.h>
using namespace std;


class osoba
{
	char pesel[11];//atrybuty
	int rok_urodzenia;
public:
	char imie[20];
	char nazwisko[30];
void wpisz_dane();//metody
void wypisz_dane();
void oblicz_wiek();
osoba();//deklaracja kostruktora
~osoba();//deklaracja dekonstruktora
};
void osoba::wpisz_dane()
{
	cout<<"Podaj Imie\n";
	cin>>imie;
	cout<<"Podaj Nazwisko\n";
	cin>>nazwisko;
	cout<<"Podaj PESEL\n";
	cin>>pesel;
	cout<<"Podaj Rok urodzenia\n";
	cin>>rok_urodzenia;
}
void osoba::wypisz_dane()
{
	cout<<imie<<" "<<nazwisko<<" "<<pesel<<" "<<rok_urodzenia<<"\n";
}
void osoba::oblicz_wiek()
{
	cout<<"Osoba"<<" "<<imie<<" "<<nazwisko<<" "<<"ma"<<" "<<(2012-rok_urodzenia)<<" "<<"lat\n";
}
osoba::osoba() //definicja kostruktora
{
	cout<<"Wywoluje sie konstruktor klasy osoba\n";
}
osoba::~osoba() //definicja destruktora
{
	cout<<"Wywoluje sie destruktor klasy osoba\n";
}


int main(int argc, char* argv[])
{
	//cout<<"Program prezetujacy dzialanie kostruktora i dekonstruktora \n";
	osoba Kamil;//Anonim;
	Kamil.wpisz_dane();
	Kamil.wypisz_dane();
	Kamil.oblicz_wiek();
	//Anonim.wypisz_dane();
	getch();
	return 0;
} 

Cóż program działa nie wiem po co w ogóle jest on potrzebny, ale dostałem do niego takie zadanie:

Stwórz konstruktor domyślny w którym będą przypisane nst. wartości, atrybuty:
imie - Jan
nazwisko - Kowalski
PESEL- 123456789100
rok -

NO i nie wiem jak to zrobić wiem że ma to się znajdować gdzieś w końcowym kodzie.

Mógłby ktoś pomóc :) Bardzo proszę

Pozdrawiam

2

Gdybyś zrobił ten program sam to byś wiedział.

0

Sam robiłem ale pomagał nauczyciel :D

1

Znajdź w kodzie konstruktor i ustaw odpowiednie pola poprzez listę inicjalizacyjną albo zwykłe przypisania wartości.

0

Przecież masz już konstruktor domyślny, wystarczy, że do niego wpiszesz to co chcesz.

0

hmmm... może ma być tak że od razu jak program odpalę żeby już pojawiły się te dane

0

Może.

0

To my mamy wiedzieć? Skoro chcesz, aby po utworzeniu obiektu już były dane to zrób tak jak powiedział Rev.

0

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_inicjalizacyjna_konstruktora
To powinno Ci wystarczyć..
Qtwa, szlak mnie strzela jak sobie pomyślę ile ludzi idzie na studia, bo może się uda..

0

ja nie idęna informatykę :P w technikum taki przedmiot jest xD

0

Nadawca: kamilko

ja zupełnie nie wiem o co kaman zielony jestem z programowania :(
Zrobiłbyś mi to gotowca zapłaciłbym 5zł :D przelewem bądź karte do telefonu czy coś

Ktoś chętny?

0
Rev napisał(a)

Nadawca: kamilko

ja zupełnie nie wiem o co kaman zielony jestem z programowania :(
Zrobiłbyś mi to gotowca zapłaciłbym 5zł :D przelewem bądź karte do telefonu czy coś

Ktoś chętny?

nie brakło tam zera przypadkiem przy kwocie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1